class="">Revista Scena.ro – Nr.4

Revista Scena.ro – Nr.4

Scena.ro nr4 Numărul 4 al revistei de artele spectacolului Scena. ro strânge în Dosarul „Teatrul polonez în Anul Grotowski” mai multe intervenţii care explică cum este aplicat spiritul polonez în creaţia pentru scenă şi care sunt rezultatele curajului asumării riscurilor estetice şi al implicării fără ezitări a oamenilor de teatru, de cultură în general, în modelarea societăţii. Articole despre marele trecut teatral polonez şi despre cele mai puternice voci din prezentul acestuia vin de la George Banu, Dariusz Kosinski (specialist în Grotowski, autor al volumului recent apărut Grotowski. Ghid), Mirella Patureau, Anca Măniuţiu, Cristina Modreanu, Iulia Popovici, Ionuţ Sociu, Iulia David, Vlad Massaci, Jaroslaw Godun. Celebrul regizor american Richard Schechner, teoreticianul performance-ului, este autorul unui eseu mai mult decât incitant: 9/11 – artă de avangardă? Schechner argumentează de ce vede un exemplu de performance în atacul terorist asupra turnurilor gemene din New York, cunoscut de întreaga lume cu numele de cod 9/11. Richard Schechner va fi prezent la Bucureşti pentru ediţia 2009 a Festivalului Naţional de Teatru, ocazie cu care va susţine trei zile de conferinţe şi va participa la lansarea volumului „Introducere în teoria performance-ului”, din care face parte şi acest eseu. Din sumarul acestui număr mai fac parte interviurile cu Anamaria Marinca (luat chiar în timpul seriei de spectacole cu „Psihoză 4.48” de Sarah Kane, prezentată de actriţă la teatrul Young Vic din Londra în iulie) şi cu Tompa Gabor, reportajul despre prezenţa răsunătoare a spectacolului „Faust” în regia lui Silviu Purcărete, la Festivalul de la Edinburgh, în luna august, precum și un eseu despre ediția 2009 a Festivalului de la Avignon – ”Incursiuni în teatrul secolului 21”. Revista de artele spectacolului Scena.ro apare cu sprijinul UNITER- Uniunea Teatrală din România. Parteneri Media: Şapte seri, Radio România Cultural, Liternet.ro, artactmagazine.ro, metropotam.ro, port.ro. Pret: 18 ron

» Comanda revista Scena.ro

21 septembrie 2009,  Comunicat de Presă

Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care se va desfășura la București, Între 21 și 30 octombrie, se bucură de Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, pentru al doilea an consecutiv.

„Suntem deosebit de onoraţi de atenţia pe care Preşedinţia României, cu precădere domnul Klaus Werner Iohannis, o acordă din nou fenomenului cultural reprezentat de Festivalul Naţional de Teatru, arătând prin aceasta respectul cuvenit unei bresle care Îşi coagulează creativitatea În cadrul celui mai important eveniment pentru teatrul din România şi aşezându-l astfel intre priorităţile naţionale În domeniul culturii”, sublinia directorul Festivalului, Marina Constantinescu, care a gândit ediţia din 2016 „ca pe un manifest Împotriva distrugerii aristocraţiei culturii, a valorilor civice, a lumii profunde, normale şi aşezate. Un altfel de a fi Împreună, o vreme, ca să ne păstram verticalitatea, moralitatea şi visele“.

Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Național de Teatru va arăta, timp de zece zile, valoarea din acest moment a teatrului românesc, prin 40 de spectacole selecționate, care vor fi prezentate În sălile instituțiilor de spectacol din București.

Pe lângă cele 40 de producţii teatrale naţionale, trei creatori străini de elită Își vor aduce spectacolele În Capitală: Lev Dodin, Angelin Preljocaj și Carolyn Carlson, in calitate de invitati speciali ai Festivalului National de Teatru.

Foto: presidency.ro