class="">Începe a 22-a ediție a FNT!

Începe a 22-a ediție a FNT!

17 mai 2012,  Articole

 

Începe cea de-a 22-a ediție a Festivalului Național de Teatru!

 

Ultimele detalii despre cel mai așteptat eveniment teatral al anului au fost anunțate ieri, cu prilejul conferinței de presă care a avut loc la sediul UNITER. Au fost prezenți numeroși jurnaliști din mediul audio-vizual, din presa scrisă și on-line, reprezentanți ai partenerilor FNT, oameni de teatru, printre care Mircea Cornișteanu, directorul Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, Mihai Mălaimare, directorul Teatrului MASCA / doi dintre regizorii cu spectacole incluse În Festival /, și actorul Cristian Șofron, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din București.

Au răspuns Întrebărilor presei: Alice Georgescu, director artistic și selecționer unic al FNT, Aura Corbeanu, director executiv al FNT, Sorin Oprescu, primarul general al Municipiului București, Victor Opaschi, secretar de Stat În Ministerul Culturii și Patrimoniului, și Mihaela Păun, director ArCuB / Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului București.

Chiar dacă, vrând-nevrând, criza financiară a afectat și fizionomia Festivalului conceput de Alice Georgescu, așa Încât, de pildă, spectacole remarcabile realizate pe scene din Debrecen sau Praga de regizorii Silviu Purcărete ori Gábor Tompa nu au mai putut fi invitate la această ediție, organizatorii s-au străduit să Îndrepte neajunsurile, pregătind publicului, pentru cele 10 zile de festival, o ofertă cât mai Îmbelșugată și Îmbietoare.

Anunțat ieri și disponibil pe noul site www.fnt.ro, programul integral al manifestării cuprinde:

–  31 de spectacole, produse de 18 instituții din țară. Grupate În 6 secțiuni care au, În viziunea directorului artistic al FNT, un rol mai degrabă orientativ (Focus: Silviu Purcărete / un univers regizoral; 2012 / „Al matale, Caragiale”…; 2012 / Strindberg, Înaintaşi, urmaşi; De toate pentru toţi; Actorii În prim-plan; Teatrul de mâine), spectacolele vor fi sunt găzduite de 8 instituții bucureștene.

32 de evenimente complementare, cu acces liber pentru public, programate zilnic, de dimineața până la ore târzii, parte dintre ele, stând, așa cum este firesc, sub semnul scriitorilor cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012, I.L. Caragiale și August Strindberg. Atelierelor, conferințelor, lansărilor de carte, spectacolelor-lectură și instalațiilor li se adaugă, după incontestabilul lor succes de la ediția anterioară, Divanele FNT, o serie de Întâlniri cu reputați practicieni ai teatrului (regizori, coregrafi, muzicieni etc.). Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Radu Beligan, Ion Caramitru și Dan C. Mihăilescu sunt doar câțiva dintre protagoniștii acestor evenimente care completează secțiunile de spectacol. Publicul Îi va putea Întâlni În spațiile oferite de teatrele-gazdă, de Fundația Löwendal sau UNATC „I.L. Caragiale”, dar și de noii parteneri ai Festivalului, Librăria Bastilia, Muzeul Curtea Veche și Ceainăria Serendipity.

– 11 producții de teatru radiofonic cu texte de I.L. Caragiale și August Strindberg, Înregistrări de patrimoniu sau de dată recentă ale postului de radio România Cultural și ale Teatrului Național Radiofonic, sunt incluse În secțiunile FNT On Air și FNT on-line, desfășurate pe toată durata Festivalului.

– „Ultima oră” este genericul sub care a fost integrat În program spectacolul sud-coreean Lecția de Eugène Ionesco, producție Theatre Troupe Georipae semnată de Yountaek Lee, o insolită versiune scenică a celebrului text. Cum aceasta este și unica montare de peste hotare care va fi prezentată la FNT 2012, Alice Georgescu a precizat, la conferința de presă, că toate cheltuielile implicate de această deplasare sunt suportate exclusiv de compania teatrală sud-coreeană.

Pe scurt, 44 de instituții asociate, 526 de artiști și tehnicieni, 30 de invitați români, 47 de invitați străini și 80 de jurnaliști acreditați vor fi angrenați În cel mai așteptat eveniment teatral al anului. La ediția 2012, FNT propune spectacole de excepție, ateliere de creație pasionante și dezbateri cu anvergură teoretică, dar, Înainte de toate, Își dorește să ofere un prilej de bucurie: bucuria genuină a dialogului, a Întâlnirii cu ceilalți.