class="">Începem!

Începem!

19 mai 2012,  Articole

 

Începem!

 

Așa Își intitula Caragiale, cu un veac și mai bine În urmă, instantaneul dramatic menit să inaugureze o nouă companie teatrală.

Festivalul Național de Teatru preia acest cuvânt plin de Încredere pentru a anunța deschiderea celei de-a 22-a ediții din existența sa.

După modelul ilustrului patron spiritual al acestui an de grație 2012 / mare iubitor al contrariilor /, FNT Încearcă să concilieze nenumăratele chipuri, fie ele și contradictorii, ale Teatrului: fața lui publică, spectacolul, dar și reversul lui tainic, laboratorul de creație, luminile scenei, dar și fascinația culiselor, rigoarea conferențiară, dar și colocvialul „sfat cu artiștii”,actualitatea trepidantă, dar și privirea tandră asupra lumilor de ieri.

Ateliere, repetiții deschise și lecturi, conferințe, proiecții de film documentar și expoziții, mese rotunde, divane și lansări de carte… Timp de 10 zile, Festivalul Național de Teatru va fi În multe chipuri, toate În numele unor bucurii pe care le dorim mereu reÎnnoite: aceea de a privi, aceea de a asculta, aceea de a dialoga.

FNT va fi oricum, doar mizantrop nu va fi / nici măcar În seara când se va juca Mizantropul luiMolière!

 

Secțiunea 2012 / „Al matale, Caragiale”…

Tablă de materii

În această seară, la ora 17.30, trecători și spectatori vor fi Întâmpinați În faţa Teatrului Național din București de o inedită „supracopertă” a Festivalului: Căruța cu paiațe, care Îşi ia numele de la grupul statuar creat de sculptorul Ioan Bolborea şi care străjuiește esplanada TNB. Patru dintre membrii companiei Antagon theatre AKTion din Germania, cărora li s-au alăturat patru actori români, vor Însufleți, preț de o jumătate de oră, personaje din Universul Caragiale: printre spectatori vor circula Rică Venturiano și Ziţa, Zoe și Cetăţeanul turmentat, Farfuridi şi Brânzovenescu… Situații binecunoscute vor fi prezentate, „la Înălţime”, de actori pe picioroange, care fac tumbe şi salturi prin aer.

Senzația de zbor, dar mai ales de decuplare de la un mod convențional de a-l citi pe Caragiale va fi desăvârșită de spectacolul care inaugurează ediția 2012 a Festivalului Național de Teatru, În această seară, la ora 18.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național.

Poate fi celebrul nostru dramaturg lipsit de cuvinte, de savoarea replicilor intrate În folclor? Poate fi dansată lumea lui Caragiale? Și dacă da, ce ritmuri li s-ar potrivi Miticilor ori lui Leonida, lui Goe sau lui Cațavencu? Dar Mițelor sau gravelor figuri din Năpasta? Gigi Căciuleanu răspunde acestor provocări printr-o… teribilă provocare: D’ale noastre, un spectacol de teatru coregrafic după I.L. Caragiale, În care veți recunoaște acorduri din Beethoven, Bizet sau Enescu, dar și exotice sonorități contemporane.

Format sub influența directă a două dintre cele mai fascinante stele ale dansului din secolul XX, Miriam Răducanu şi Pina Bausch, director artistic, coregraf, pedagog, deținător a numeroase și prestigioase premii, printre care Premiul Special al Uniunii Teatrelor din România – UNITER (2010) şi Premiul ROMAinDANZA 2011 pentru Întreaga carieră, lucrând În Întreaga lume și conducând de mai bine de 10 ani Compania Naţională de Balet din Santiago de Chile, Gigi Căciuleanu animă, seduce și lasă urme adânci În spiritul artiștilor cu care lucrează. Iată că și pe scena Teatrului Național din București, tinerii dansatori, coregrafi ori actori Ioana Marchidan, Ioana Macarie, Ramona Bărbulescu, Vanda Ştefănescu, Rasmina Calbajos, Lari Giorgescu, Cristian Nanculescu, Istvan Teglas, Adrian Nour, Alexandru Călin, Ştefan Lupu devin, În urma colaborării lor cu Gigi Căciuleanu, veritabili dans-actori, performeri expresivi ai unui spectacol incendiar.

Despre Caragiale, În chipuri Înrudite ori cum nu se poate mai diferite, vorbesc și celelalte patru spectacole din secțiunea consacrată dramaturgului, fie că este vorba despre tablourile vivante cu aer de epocă imaginate de Mihai Mălaimare pentru o Scrisoare pierdută purtând amprenta stilistică a Teatrului Masca, despre neobișnuita dramatizare În stil retro, cu accente metafizice, a nuvelei Două loturi, semnată de Alexandru Dabija la Sala Mică a Teatrului Național din București, o viziune mai apropiată parcă de lectura expresionistă pe care Cristi Juncu o dă unicei drame a lui Caragiale, Năpasta, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, decât de Noaptea furtunoasă văzută de Mircea Cornișteanu la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova prin filtrul violent al actualității.

Dramaturgia și proza lui Caragiale vor acompania aproape seară de seară Festivalul Național de Teatru grație tradiționalei secțiuni FNT On Air. Opt Înregistrări de patrimoniu, dar și spectacole recente vor fi difuzate de postul de radio România Cultural, Începând de astăzi, cu D’ale carnavalului, În versiunea regizorului Gavriil Pinte (spectacol premiat la Gala Premiilor UNITER 2011) și până duminică 4 noiembrie, când va putea fi ascultată antologica Scrisoare pierdută realizată În 1952 de Sică Alexandrescu.

Din regimul nocturn al montărilor caragialiene, În registrul diurn al discuțiilor despre marele autor și opera lui… adică despre noi… FNT vă invită luni, 29 octombrie, la ora 12, În inima orașului, În spațiul luminos și cald al Librăriei Bastilia din Piața Romană, unde va avea loc masa rotundă consacrată unor eterne „cestiuni arzătoare la ordinea zilei”. Despre Ţara lui Caragiale vor dialoga patru personalităţi de excepţională anvergură culturală, somităţi necontestate În profesia lor, patru oameni de impecabilă statură morală, patru oameni de spirit. Alina Mungiu-Pippidi, politolog, profesor universitar, eseist şi dramaturg, Ştefan Cazimir, critic şi istoric literar, profesor universitar, membru fondator al Partidului Liber-Schimbist, Vintilă Mihăilescu, psihosociolog şi antropolog cultural, profesor universitar, și Florin Tudose, doctor În medicină, profesor universitar, medic psihiatru, vor Încerca să găsească posibile răspunsuri la veşnica noastră mirare: cum de rămâne Caragiale, peste decenii şi, iată, veacuri, mereu şi mereu, contemporan cu noi?

Nu În ultimul rând, miercuri 31 octombrie, la 10.30, Într-un alt spațiu Încântător, recent „câștigat” pentru Festivalul Național, Ceainăria Serendipity din strada Dumbrava Roşie,careva găzdui cele şapte Divane, vor porni de la Întrebarea Caragiale În anul lui / festivism sau ireverenţă?regizoriiMircea Cornişteanu, Cristi Juncu și Mihai Mălaimare, invitați la FNT cu spectacole caragialiene ce vor stârni, fără nicio Îndoială, pofta de dialog a oamenilor de teatru, spectatorilor și iubitorilor de taifas care vor trece pragul ceainăriei.Inițiate În 2011 de Alice Georgescu, Divanele FNT / La sfat cu artiştii sunt o suită de Întâlniri matinale ai căror protagoniști / practicieni ai scenei implicați În spectacolele selecționate / sunt Îmbiați să povestească despre arta lor, să se destăinuie și să propună la rândul lor alte teme de discuție, Într-o  atmosferă destinsă / şi distinsă / relaxată şi plină de arome orientale.

Până la marea surpriză a finalului acestei ediții, când personajele lui Caragiale ne vor pofti din nou Într-o sală de spectacol, vă invităm să vă bucurați de fiecare spectacol și eveniment al Festivalului Național de Teatru!

 

În acest week-end

Recomandare FNT

Duminică, 28 octombrie

11.00 Fundaţia Löwendal / În ce lume trăim, pe ce scene jucăm…, dialog Ion Caramitru – Dan C. Mihăilescu

Două personalităţi carismatice, Într-o conversaţie sclipitoare despre teatru, viaţă şi ce mai există Între ele.