class="">„Amalia respiră adânc“ a cucerit publicul berlinez

„Amalia respiră adânc“ a cucerit publicul berlinez

Ziua Culturii Române a fost sărbătorită la Berlin, pe 15 ianuarie, prin reprezentaţia piesei de teatru „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, cu actriţa Anca Hanu, în regia lui Tudor Lucanu. Site-ul FNT vă prezintă câteva reacţii luate la cald, imediat după încheierea reprezentaţiei.

20 ianuarie 2014,  Articole

Ziua Culturii Române a fost sărbătorită la Berlin, pe 15 ianuarie, prin reprezentaţia piesei de teatru „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, cu actriţa Anca Hanu, În regia lui Tudor Lucanu, o producţie a Teatrului Național “Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Site-ul FNT vă prezintă câteva reacţii luate la cald, imediat după Încheierea reprezentaţiei.

Spectacolul, prezentat În limba română, cu supratitrare În germană, a avut loc la sediul Institutului Cultural Român, condus de Cristina Hoffman. „Amalia respiră adânc“ a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru (ediţia a 24-a; 24 octombrie / 2 noiembrie 2014).

Cristina Hoffman, directoarea ICR Berlin: „O seară caldă, cu o actriţă care ne-a scufundat În 50 de ani de istorie românească, Într-un spaţiu În care publicul, foarte mixt, german şi român, tânăr și mai În vârstă, a degustat cu sufletul la gură o epocă cunoscută de unii și descoperită pentru prima dată de alții. Pentru mine, spectacolul «Amalia respiră adânc» a fost un coup de coeur la Festivalul Naţional de Teatru din noiembrie 2014 de la București, la care m-a invitat Marina Constantinescu, căreia vreau să-i mai mulțumesc Încă odată. Fără ea, nu aș fi avut ocazia să propun publicului berlinez acest moment privilegiat.“

amalia respira

Anca Hanu, actriţă: „M-am simţit foarte bine aici, au fost niște oameni minunați În sală, vorbitori de română sau nevorbitori de română, au reacționat minunat. Le mulțumesc și vă mulțumesc pentru invitație și sper să ne revedem cu drag curând.”

Alina Nelega, dramaturg: „Am fost foarte Încântată de această seară și de reacțiile publicului participant“.

Sanda Weigl, cântăreață: „Mi-a plăcut mult perspectiva oferită de piesă. Desigur că există multe puncte de vedere asupra acestei perioade, dar aceasta mi-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut foarte mult umorul și faptul că piesa oferă punctul de vedere al omului simplu.”

Reka Kincses, regizoare: „Văzusem deja piesa la Târgu Mureș, dar cu Monica Ristea Horga, și am fost de atunci vrăjită de text şi de Întreg spectacolul. Piesele diferă destul de mult. Aici avem o actriță mult mai tânără și un alt stil teatral. Oricum, mi-a plăcut foarte mult seara aceasta și am reusit să mă concentrez foarte bine pe textul piesei, pe care Îl iubesc.

amalia 2

Adrian Ciceu Cicero, muzician: „Pentru mine, care fac parte din generația care a trăit toate aceste lucruri, a fost destul de greu de suportat. Tineretul râde, eu am putut să râd, dar numai parțial. Piesa este foarte bine scrisă, foarte bine jucată. E foarte greu să realizezi așa ceva. O seară Întreagă singur pe scenă e unul din lucrurile cele mai greu de realizat.”

Michael Abramovich, muzician: „Jocul a fost foarte convingător. Fata asta poate să facă tot, de la nebunie, tâmpenie, până la fanatism, sensibilitate, naivitate. Splendid.“

Foto: Odeta Catana