class="">„Amalia respiră adânc“, spectacolul jucat în Festivalul Naţional de Teatru, merge la Berlin

„Amalia respiră adânc“, spectacolul jucat în Festivalul Naţional de Teatru, merge la Berlin

ICR Berlin prezintă spectacolul „Amalia respiră adânc“ de Alina Nelega, cu ocazia Zilei Culturii Române.

12 ianuarie 2015,  Articole

Ziua Culturii Române va fi sărbătorită la Berlin prin reprezentaţia piesei de teatru „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, cu actriţa Anca Hanu, În regia lui Tudor Lucanu.

Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru, a invitat-o personal la ediţia cu numărul 24 (24 octombrie / 2 noiembrie 2014) pe Cristina Hoffman, directoarea ICR Berlin, oferindu-i acesteia posibilitatea de a vedea tot ce e mai valoros În teatrul românesc În 2014.

Directoarea ICR Berlin, care conduce instituţia din 2013, a văzut câteva spectacole şi i-a vorbit elogios Marinei Constantinescu despre performanţa actriţei Anca Hanu În „Amalia respiră adânc“. Şi iată că această producţie se va juca la Berlin, pe 15 ianuarie!

Spectacolul, prezentat În limba română, cu supratitrare În germană, va avea loc la sediul Institutului Cultural Român cu Începere de la ora 19.00.

Şi În 2014, ICR Berlin a serbat Ziua Culturii Române cu un spectacol la sediu, „Marea iubire a lui Mihail Sebastian” cu Rodica Mandache şi Marius Manole, care a fost prezentat În premieră În Germania şi care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Monodrama Alinei Nelega prezintă În chip uneori tragic, alteori comic, episoade din viaţa Amaliei, care a traversat abulică toată perioada ceauşistă, de la Începuturi până la maxima ei Întunecime şi a ajuns În epoca nouă a libertăţii, pentru ea la fel de confuză. Pioniera de odinioară – bucuroasă că a scăpat de guvernanta nemţoaică, de lecţiile de pian, de orele de franceză – trece de la o vârstă la alta, marcată şi bulversată de pierderile din viaţa ei. Traumele nu o aduc Însă În postura celei ce-şi plânge de milă, ci, dimpotrivă, personajul Îşi păstrează de la Început până la sfârşit un fantastic curaj şi o fermecătoare candoare. Textul Alinei Nelega nu respinge trecutul, ci Îl pune sub lupa atentă a prezentului, reconstruind teatral realităţile ultimilor 50 / 60 de ani de istorie naţională. Piesa reuşeşte „să provoace râsul sau măcar zâmbetul acolo unde circumstanţele sunt de-a dreptul dramatice, dar şi invers, să dezvolte un sens al tragicului În momente care, la primă vedere, sunt mai degrabă comice. Acest stil eroi-comic face din Amalia un personaj viu, credibil, iar textului Îi conferă realmente ritmul unei respiraţii.” (Eugenia Anca Rotescu).

amalia respira adanc

Alina Nelega este unul din cei mai apreciaţi dramaturgi români, lucrările sale dramatice devenind spectacole de mare succes, atât la public cât şi la critică. Piesele sale au fost traduse În engleză, germană, franceză, maghiară, poloneză şi rusă şi au fost jucate pe numeroase scene de teatru din România, Ungaria, Marea Britanie, Elveţia, Germania şi SUA. A colaborat cu Teatrul Bush din Londra şi cu teatrul Lark din New York. În 2000 şi 2013 a obţinut premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului (pentru piesele www.nonstop.ro, respectiv Trafic).

Anca Hanu este angajată a Teatrului Naţional Cluj-Napoca din anul 2006. A obţinut premiul special la festivalul Comediei Româneşti de la Bucureşti, 2014 pentru rolul din „Sânziana şi Pepelea”, a fost nominalizată pentru cea mai bună actriţă În rol secundar (rolul Sirena, Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier“, ediţia a XX-a, Baia-Mare) şi pentru premiul de debut la Galele UNITER (rolul Grace din PURIFICARE de Sarah Kane, 2007). Pentru rolul său din „Amalia respiră adânc”, actriţa Anca Hanua a obţinut anul acesta premiul pentru cea mai bună actriţă la festivalul de Teatru Scurt de la Oradea.

Tudor Lucanu a regizat spectacole de teatru precum „Amalia respiră adânc”, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, „Esti un animal Viskovitz”, Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, „Barrymore”, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, „Bravul nostru Micşa”, Teatrul Naţional Cluj- Napoca, „California Suite”, UNATC, Bucuresti, „Poarta”, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, „Soţia mea, Shakespeare”, Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Programul complet al ICR Berlin Îl găsiţi aici, dar  şi pe contul de Facebook.

Foto: Mihaela Marin