class="">Teatrul ieşean, pe fila istoriei

Teatrul ieşean, pe fila istoriei

Trei noi cărţi au fost lansate vineri în cadrul Festivalului Naţional de Teatru: ”Regizorul, acest…”; „Emil Coşeru, actorul nostru” – ambele semnate de Călin Ciobotari şi apărute la Editura Opera Magna din Iaşi, şi „Golem. Mit şi spectacol cu regizorul Alexander Hausvater” de Oltiţa Cîntec – volum bilingv, română-engleză (ediţie îngrijită de Liana Cojocaru), apărut la Editura ICR.

1 noiembrie 2014,  Articole

Trei noi cărţi au fost lansate vineri În cadrul Festivalului Naţional de Teatru: ”Regizorul, acest…”; „Emil Coşeru, actorul nostru” / ambele semnate de Călin Ciobotari şi apărute la Editura Opera Magna din Iaşi, şi „Golem. Mit şi spectacol cu regizorul Alexander Hausvater” de Oltiţa CÎntec – volum bilingv, română-engleză (ediţie Îngrijită de Liana Cojocaru), apărut la Editura ICR.

un articol de Maria Sârbu

Despre cărţile lui Călin Ciobotari / doctorand În teatrologie – a vorbit la acest eveniment criticul de teatru Mircea Morariu.

Primul volum – ”Regizorul, acest…” este o carte de interviuri În care autorul i-a provocat la un dialog pe câţiva dintre regizorii care au montat În vremea din urmă pe scenele ieşene: pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, pe scena de la „Luceafărul”, pe scena de la Ateneul Tătăraşi, dar şi pe scene de teatru independent, după cum remarca Mircea Morariu.

Click pe acest link pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

Este vorba de regizori care aparţin unor generaţii diverse, printre care se numără Gábor Tompa, Mihai Măniuţiu, Claudiu Goga, Radu Alexandru Nica, Vlad Massaci, Felix Alexa, Anca Ovanez. Sunt sondări interesante „În felul de a concepe arta teatrului pe care ni le propune autorul În interviurile apărute” şi ar trebui păstrate, „putând ajuta pe cineva la un moment dat să le reconstituie cariera regizorilor intervievaţi, spunea criticul de teatru.

Cartea „Emil Coşeru, actorul nostru” prezintă personalitatea unui artist, care „se confundă cu profilul Teatrului Naţional din Iaşi din ultimii 45 de ani”. Actor cu mare notorietate, cu roluri nenumărate, roluri memorabile, Emil Coşeru este şi profesor de Actorie la Universitatea de Arte „George Enescu”.

lansare carte

Menţionând că de numele lui Emil Coşeriu este legată şi o operă de reÎnfiinţare, Mircea Morariu a ţinut să spună că acest important actor se numără printre cei care au refondat şcoala de teatru de la Iaşi, că profesia de dascăl şi-a onorat-o cu mare demnitate şi cu rezultate deosebite.

Ideea volumului „Golem. Mit şi spectacol cu regizorul Alexander Hausvater” a pornit de la spectacolul „Golem”, pe care Hausvater l-a montat la Naţionalul ieşean. Autoarea prezintă „o experienţă teatrală unică despre un univers dominat de mituri şi gândire magică, având În centru golemul, fiinţă antropomorfică preluată din folclorul evreiesc”.

Cartea beneficiază de o prefaţă semnată de academicianul Răzvan Theodorescu şi cuprinde trei capitole: „Reprezentări ale Golemului / scurt istoric despre acest vechi motiv cultural european”, semnat de Felicia Waldman; „Epifania prin teatru. Alexander Hausvater, de la «Teibele şi demonul ei» la «Golem»”, semnat de Oltiţa CÎntec şi ”Acest fascinant Hausvater”, interviu realizat de Liana Cojocaru.

Foto: Florin Biolan