class="">Zi plină de evenimente în Festivalul Naţional de Teatru

Zi plină de evenimente în Festivalul Naţional de Teatru

A şaptea zi a Festivalului Naţional de Teatru este, ca număr de evenimente, cea mai bogată zi a ediţiei cu numărul 24.

30 octombrie 2014,  Articole

A şaptea zi a Festivalului Naţional de Teatru este, ca număr de evenimente, cea mai bogată zi a ediţiei cu numărul 24.

Douăzeci de manifestări legate de fenomenul teatral se vor afla În desfăşurare până târziu, spre miezul nopţii: conferinţe, expoziţii, ateliere, lansări de volume esenţiale pentru artele spectacolului. Scenele Festivalului programează nouă producţii invitate, venite din Sibiu, Târgu Mureş, Craiova, Cluj Napoca şi Bucureşti, care poartă semnăturile unora dintre cei mai provocatori regizori ai momentului, dar şi o ultimă ocazie de a viziona spectacolul invitat-special din străinătate, “Donka / o scrisoare către Cehov”, care a stârnit aseară, la sala Studio a TNB, entuziasmul unui numeros şi variat public.

Seria Conferinţelor Polifonii. Teatrul şi celelalte arte, programate În Festival se Încheie astăzi la Teatrul Naţional„I.L.Caragiale” din Bucureşti cu prelegere şi un dialog pe tema: „Iubire şi neiubire de teatru”, susţinută de universitarul şi eseistul George Banu Împreună cu eseistul şi editorul Adam Biro. În finalul evenimentului profesorul George Banu Îşi va lansa volumul „Scena modernă. Mitologii şi miniaturi” (Editura Nemira, Bucureşti, 2014), scrisă de reputatul om de teatru În franceză şi tradusă de Vlad Russo. „Scena modernă. Miniaturi şi mitologii” invită la un voiaj unic, cu George Banu În postura de ghid care ne orientează În „multiplicitatea“ spectacolului actual, ai cărui martori suntem. Evenimentul are loc la Sala Mică a TNB.

La Ceainăria Arcub au loc În această după amiază, Începând cu ora 16:00, multiple lansări ale unor cărţi esenţiale dedicate scenei:

– „Munca actorului cu sine Însuşi” (vol. 2) de Konstantin Sergheevici Stanislavski, În proaspăta traducere a Ralucăi Rădulescu. Volumul apare la Editura Nemira şi este tradus pentru prima oară integral În limba română, completând astfel  marea opera scrisă semnată de Stanislavski şi punând la dispoziţie cititorului, Într-o ediţie profesionistă, laboratorul intim al creaţiei şi al gândirii sale, ce au avut o influenţă fără egal asupra artei teatrale.

lansare carte

– „Teatru şi ritual – Scrieri esenţiale” de Jerzy Grotowski. Traducere de Vasile Moga, Prefaţă George Banu (Editura Nemira, Bucureşti, 2014).Traduse, la fel, pentru prima dată din limba poloneză, scrierile fundamentale ale marelui om de teatru polonez, datând din perioada 1965-1969, sunt reunite Într-o ediţie profesionistă. Pe lângă textele lui Jerzy Grotowski, volumul cuprinde mărturii ale unor artişti cu care acesta a colaborat şi articole publicate În presa de specialitate În vremea când regizorul polonez era În activitate. În chip de prefaţă, reputatul critic de teatru George Banu propune un amplu eseu În care scoate la lumină mai multe laturi ale personalitătii lui Grotowski, pe care l-a cunoscut şi a cărui operă a studiat-o În profunzime.

– „Spaţiul gol” de Peter Brook. Traducerea Monica Andronescu. Prefaţă de Andrei Şerban (Editura Nemira, Bucureşti, 2014).Considerată cea mai importantă carte despre teatru din secolul XX , Spaţiul gol sintetizează nu o metodă, nu o tehnică, ci un fel de a gândi arta spectacolului, un fel care se desparte de tradiţie şi caută viul, clipa unică şi imposibil de descris a Întâlnirii artistului cu spectatorul. Peter Brook, creator care a schimbat la faţă teatrul postbelic, propune patru categorii de teatru, devenite celebre Încă de la apariţia volumului: teatrul fără viaţă, teatrul sacru, teatrul brut, teatrul imediat. Prefaţa semnată de cunoscutul regizor de origine română Andrei Şerban, care a studiat cu Peter Brook la Paris, evidenţiază rolul şi locul creatorului În lumea spectacolului.

Click pe acest link pentru GALERII FOTO de la cele mai importante evenimente din festival

Reamintim şi expoziţiile vernisate până acum În FNT, care sunt deschise publicului În continuare:

„Doina Levintza: Costumul de teatru / De la schiţă la miracol” / la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mică, foaier;

„Actorul Ion Manu / Hazul bonom şi ironia subtilă” / la Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni

„Magistre fără seamăn, slavă! / În memoriam George Constantin” / la Grand Cinema& More din Băneasa Shopping City, Sala EPIKA, foaier 

Atelierul cu tema „Jurnalismul teatral / Lecţia de anatomia spectacolului”, susţinut (la Club Control /Alt Shift) de criticul de teatru şi profesorul Marian Popescu se află În penultima zi de desfăşurare.

atelier jurnalism

În Pasajul FNT au loc astăzi mai multe Întâlniri cu publicul, Între care, cea de la ora 17:00, când invitatul Festivalului la sesiunea deja obişnuită de Întrebări, confidenţe şi autografe va fi actorul şi managerul teatral George Mihăiţă.

Transmisiunea directă a unui spectacol pe care Festivalul v-o propune azi pe marele ecran multimedia amplasat În Pasajul FNT va Începe la ora 20:30: În trafic este titlul piesei pe care autoarea Alina Nelega a pus-o În scenă la Compania „Liviu Rebreanu” (T.N.Târgu-Mureş), text desemnat În acest an la Gala UNITER drept cea mai bună piesă românească a stagiunii trecute.

Cât despre cele nouă reprezentaţii programate astăzi pe scenele afine FNT / iată lista lor, În funcţie de ora de Începere:

18.00 Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu

„Oidip”

Scenariu original şi regia: Silviu Purcărete

Produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Durata: 1h 30 min fără pauză

 

18.00 şi 21.00 Teatrul Nottara Sala GeorgeConstantin

„Trilogia Aureliu Manea” după texte de Aureliu Manea

Regia: Gábor Tompa

Produs de Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Durata: 1h 30 min fără pauză

 

18.30 Teatrul Nottara Sala Horia Lovinescu

Noul locatar” de Eugène Ionescu

Regia: Gábor Tompa

Produs de Teatrul Nottara Bucureşti

Durata: 1h 20 min fără pauză

 

19.00 Teatrul Odeon Bucureşti Sala Majestic

„Şefele” de Werner Schwab

Regia: Sorin Militaru

Produs de Teatrul Odeon Bucureşti

Secţiunea MAEŞTRI

Durata: 1h 10 min fără pauză

 

20.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti Sala Atelier

„Familia Tót” de Örkeny István

Regia: Bocsárdi Laszló

Produs de: Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova

Durata: 3h 15 min cu pauză

 

20.00 Teatrul Masca

„Actorul” de Mihai Mălaimare

Regia: Anca Dana Florea

Produs de Teatrul Masca Bucureşti

Secţiunea MAEŞTRI

Durata: 1h 50 min fără pauză

 

20.30 Teatrul Odeon, Sala Studio

„În Trafic”

Un spectacol de Alina Nelega

Produs de Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

Durata: 1h 30 min fără pauză

 

20.30 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Studio

„Donka /O scrisoare către Cehov”

Textul şi regia: Daniele Finzi Pasca

Produs de Compania Finzi Pasca, Elveţia şi Festivalul Internaţional de Teatru Cehov

Coproducător:Théâtre Vidy, Lausanne

Durata: 2h 30 min cu pauză

 

Foto: Adi Bulboacă

COMUNICAT DE PRESĂ

UNITER