class="">Cu Marian Râlea în Pasajul FNT: ”Se simte un aer de teatru în București”

Cu Marian Râlea în Pasajul FNT: ”Se simte un aer de teatru în București”

Joi 28 octombrie, actorul Marian Râlea a vorbit publicului trecător prin Pasajul FNT despre spectacolul ”UbuZdup!” al Teatrului Național Cluj-Napoca, adaptare de Gábor Tompa după „Ubu înlănţuit” şi alte texte de Alfred Jarry în regia lui Tompa Gabor, jucat de două ori în festival (25 și 26 octombrie). Succesul acestei producții s-a văzut în aplauzele îndelungate de care s-au bucurat aceste reprezentații din partea publicului festivalier.

28 octombrie 2015,  Comunicate de Presă

Joi 28 octombrie, actorul Marian Râlea a vorbit publicului trecător prin Pasajul FNT despre spectacolul ”UbuZdup!” al Teatrului Național Cluj-Napoca, adaptare de Gábor Tompa după „Ubu Înlănţuit” şi alte texte de Alfred Jarry În regia lui Tompa Gabor, jucat de două ori În festival (25 și 26 octombrie). Succesul acestei producții s-a văzut În aplauzele Îndelungate de care s-au bucurat aceste reprezentații din partea publicului festivalier.

Întrebat cum a resimțit aceste două reprezentații de festival În comparație cu cele obișnuite ale spectacolului, Marian Râlea a spus: ”Vorbim de un spectacol regizat exemplar de Tompa Gabor după un text sofisticat. Un spectacol care Înainte de 1989 nu se putea juca În România pentru că are două personaje principale care Întotdeauna au fost asemănate cu cuplul dictatorilor români.

”UbuZdup!” este o continuare a lui ”Ubu Rege”, prima farsă a lui Jarry, În care sunt explicate toate personajele. Marian Râlea a povestit că regizorul a pus la Începutul spectacolului un interludiu, o explicație a poveștii lui ”Ubu Rege”, permițând personajului să se desfășoare mai departe În ”Ubu Înlănțuit”. Aici, ”Ubu vrea să devină sclav și să conducă din sclavie, din temnița lui, vrea să facă un guvern În Închisoare. Asta face ca spectacolul să fie unul destul de actual, e mult absurd și În politica noastră.”

Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

Invitând publicul la teatru și În afara FNT, ”În urma căruia rămâne un gust puternic de teatru”, actorul a spus că a avut o vară plină de repetiții și a amintit câteva din spectacolele În care poate fi văzut: ”Crimă și pedeapsă” (după Dostoievski) și ”Marmură” (ambele spectacole fiind regizate de Yuri Kordonsky la Teatrul Bulandra din București, al doilea avându-l În distribuție și pe Victor Rebengiuc), apoi la Timișoara În „Meteorul” (de Fr.Dürrenmatt, În regia lui Mihai Măniuțiu), la Sibiu ”Noaptea bufonilor” (după Cehov și Shakespeare, regia Alexa Visarion).

La Întrebarea lui Pompilius Onofrei (purtătorul de cuvânt al FNT 2015) legat de modul În care a perceput euforia de teatru care a cuprins Bucureștiul, actorul a spus: ”E puțin altfel decât de obicei anul acesta, se aduce un omagiu marilor actori dispăruți dintre noi. 25 de ani nu sunt puțin lucru. Participând la aproape toate festivalurile naționale de până acum, simt că era necesar Într-adevăr ca acest eveniment să cucerească tot orașul sau cel puțin centrul său. Se simte un aer de teatru În București.”

Foto: Cristian Munteanu