class="">Proiecția filmului ”De ce trag clopotele, Mitică?”: Uriașa personalitate și moștenire a lui Lucian Pintilie

Proiecția filmului ”De ce trag clopotele, Mitică?”: Uriașa personalitate și moștenire a lui Lucian Pintilie

Atmosfera grea, emoționantă care a cuprins Bucureștiul după tragedia de vineri seara a marcat inevitabil și proiecția specială a unuia din cele mai vizionate filme românești, ”De ce trag clopotele, Mitică?”, ce a avut loc sâmbătă 31 octombrie la Cinema Studio, în onoarea legendarului regizor Lucian Pintilie și în prezența unor personalități printre care actorul Mircea Diaconu, Marie France Ionesco, directorul artistic al FNT Marina Constantinescu și regizorul Laurențiu Damian.

31 octombrie 2015,  Comunicate de Presă

Atmosfera grea, emoționantă care a cuprins Bucureștiul după tragedia de vineri seara a marcat inevitabil și proiecția specială a unuia din cele mai vizionate filme românești, ”De ce trag clopotele, Mitică?”, ce a avut loc sâmbătă 31 octombrie la Cinema Studio, În onoarea legendarului regizor Lucian Pintilie și În prezența unor personalități printre care actorul Mircea Diaconu, Marie France Ionesco, directorul artistic al FNT Marina Constantinescu și regizorul Laurențiu Damian.

un articol de Cristina Enescu

Înaintea proiecției, după un moment de reculegere În memoria victimelor tragediei, actorul Mircea Diaconu a vorbit despre personalitatea și destinul uriaș al lui Lucian Pintilie, În timp ce pe ecran rulau imagini alb-negru din timpul filmărilor, puse la dispoziție de Uniunea Cineaștilor. ”Fără Lucian Pintilie, probabil că nimic din ce există astăzi În teatrul românesc nu ar fi avut aceeași energie”, a spus În deschidere actorul Mircea Diaconu, unul dintre protagoniștii filmului.

Despre acest film uriaș al cinematografiei românești, Mircea Diaconu a povestit că ”a stat Într-un seif la Ministerul Culturii și Educației Socialiste până În anii ‘90”, motivul fiind faptul că marca revenirea maestrului În România și În cinematografia românească.

Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

Interpretul personajului Iordache, Mircea Diaconu și-a amintit despre contextul În care a apărut acest film: ”În anii aceia nu s-a vorbit despre plecarea lui Lucian Pintilie din țară. Când a fost Revizorul [spectacol suspendat de autoritățile comuniste În 1972 – n.r.] care a făcut pârtie În cultura teatrală românească, eu aveam 21 de ani. Țin minte că a fost o ședință după spectacol la Muzeul de Istorie, care a durat 9 sau 10 ore, În care Teatrul Bulandra a fost sfârtecat pentru această «faptă rușinoasă». Întoarcerea maestrului Pintilie a fost ca o Încercare de Împăcare. În 1980 a primit să facă acest film, era o minune că se făcea, toată lumea vorbea despre asta. Domnul Pintilie nu lăsa pe nimeni să asiste la repetițiile cu actorii. După 2 săptămâni a venit primul material filmat.  A spus: «Am văzut materialul și cred că am ratat filmul. Am vrut să fiți niște lichele, dar sunteți atât de simpatici!..». Era plin de nervi. Asta este, cred, cheia prin care acest film a impresionat generații Întregi. Acest film e tot ce Îți poți dori Într-o carieră. Are mai multe straturi de sunet, e o lume construită pe mai multe nivele.”

Laurențiu Damian a vorbit de asemenea despre ”bucuria și luciditatea privirii” din opera lui Lucian Pintilie. Referindu-se la publicul nu foarte numeros din sală, el a amintit de cuvintele lui George Enescu, care spunea că, dacă la un concert, are În sală chiar și un singur spectator, el va cânta. ”Așadar, să nu aveți impresia că sala nu este plină În această seară”, a adăugat regizorul.

După proiecția filmului, maestrul Lucian Pintilie a fost aplaudat În picioare de un public emoționat.

Foto: Adi Marineci