class="">În FNT a fost „Medea”

În FNT a fost „Medea”

Un eveniment special din cadrul Festivalului Naţional de Teatru a avut loc, sâmbătă seara, la Sala de Marmură a Băncii Naţionale a României: prezentarea spectacolului „Medea” de Jiri Anton Benda. A interpretat Orchestra de Cameră „Virtuozii” din Bucureşti, dirijată de Horia Andreescu, în spectacol având o participare extraordinară actorii Maia Morgensterm, Teo Corban şi Rodica Negrea.

1 noiembrie 2015,  Comunicate de Presă

Un eveniment special din cadrul Festivalului Naţional de Teatru a avut loc, sâmbătă seara, la Sala de Marmură a Băncii Naţionale a României: prezentarea spectacolului „Medea” de Jiri Anton Benda. A interpretat Orchestra de Cameră „Virtuozii” din Bucureşti, dirijată de Horia Andreescu, În spectacol având o participare extraordinară actorii Maia Morgensterm, Teo Corban şi Rodica Negrea.

un articol de Maria Sârbu

În deschiderea serii, cel care a făcut oficiile de gazdă / Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a rugat asistenţa să păstreze un minut de reculegere În semn de omagiu pentru cei care şi-au pierdut viaţa În urma tragediei de vineri noaptea dintr-un club din Capitală.

Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

Apoi, domnia sa a motivat gestul făcut În sprijinul Culturii: „Suntem prezenţi În această seară pe scena culturii naţionale. Aici, la Banca Naţională, noi organizăm evenimente cu scop precis. Şi scopul nostru este să asigurăm un fundament, adică să participăm cu puterile, cu cunoştinţele noastre la procesul de educaţie financiară şi la procesul de cultură economică. Ne preocupă teme precum sunt: cultura dobânzii, cultura mişcării banilor, cultura mişcării preţurilor şi mute alte tipuri de cultură legate de activitatea economică. O facem pentru că s-a dovedit În timp, În istorie, că popoarele care nu au educaţie nu reuşesc În economie, nu reuşesc În viaţă. Acesta este motivul pentru care noi suntem prezenţi În circuitul cultural”.

Directorul FNT, Marina Constantinescu a mulţumit Bănci Naţionale a României pentru generoasa găzduire, afirmând totodată: „Festivalul Naţional de Teatru şi UNITER sunt organizatorii acestui spectacol unic – «Medea». Fără sprijinul guvernatorului Mugur Isărescu şi fără sprijinul plin de pasiune şi devotament şi, aş Îndrăzni să spun, fără iubirea şi preţuirea pentru valoare a lui Adrian Vasilescu cred că acest proiect nu ne-ar fi ieşit. Festivalul Naţional de Teatru oferă spectacolul «Medea» din această seară oamenilor de teatru, prietenilor, sponsorilor, medicilor, tuturor celor care ne-au fost mereu alături În proiectele noastre culturale. E o seară unică – e această «Medea», interpretată de Orchestra de Cameră „Virtuozii”, cu participarea extraordinară a trei mari actori – Maia Morgensterm Teo Corban şi Rodica Negrea. Suntem convinşi că această seară ne va uni şi mai tare, ne va Întări exerciţiul nostru de solidaritate În faţa valorii de orice fel, de la noi şi de pretutindeni, şi ne va Întări speranţa că pe termen lung cultura este cea mai nobilă şi complexă investiţie, iar noi, cei care o admirăm şi o primim În suflet şi În minte, suntem datori să facem un exerciţiu de admiraţie acum şi mereu În faţa valorii”.

Spectacolul „Medea” a impresionat publicul. Muzica din secolul al XVIII-lea a fost absorbită nu numai de cei din fotolii, dar şi de pereţii acestei clădiri cu aspect nobil, aristocratic. Membrii Orchestrei „Virtuozii”, cu instrumentele lor, dirijaţi cu măiestrie de Horia Andreescu, au făcut ca frumuseţea muzicii să plutească pe deasupra. Au dat consistenţă acesteia textele rostite de actorii Maia Morgenstern, Rodica Negrea şi Teo Corban.

„Medea” este o melodramă Într-un act, scrisă de compozitorul ceh Jiri Anton Benda, pe libretul germanului Friedrich Wilhelm Götter. Premiera a avut loc În 1775, la Leipzig. „Medea” este considerată una dintre cele mai bune lucrări muzicale scrise de Benda, lucrare care a avut un impact mare asupra multor compozitori de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, de a scrie melodrame.

Foto: Lucian Muntean