class="">Licitaţie caritabilă. Valori de la artişti pentru artişti

Licitaţie caritabilă. Valori de la artişti pentru artişti

Un proiect iniţiat la ediţia din 2014 a Festivalului Naţional de Teatru – Licitaţie caritabilă organizată cu sprijinul Artmark – a avut succes şi în acest an. Licitaţia s-a desfăşurat sâmbătă, 31 octombrie, la Palatul Cesianu-Racoviţă. Banii strânşi sunt pentru Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” – program al UNITER.

1 noiembrie 2015,  Comunicate de Presă

Un proiect iniţiat la ediţia din 2014 a Festivalului Naţional de Teatru / Licitaţie caritabilă organizată cu sprijinul Artmark – a avut succes şi În acest an. Licitaţia s-a desfăşurat sâmbătă, 31 octombrie, la Palatul Cesianu-Racoviţă. Banii strânşi sunt pentru Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” – program al UNITER.

un articol de Maria Sârbu

Pentru ediţia din acest an au fost donate de către artişti lucrări de artă, obiecte personale, majoritatea fiind mărturii ale activităţii lor teatrale sau legate, Într-un fel sau altul, de numele unor mari creatori de teatru, de spectacole memorabile etc. Donaţiile au reprezentat 47 de loturi, adjudecate fiind 25 În valoare de 5.555 de euro.

Cei care au cumpărat şi-au arătat solidaritatea cu artiştii care nu mai sunt În activitate şi au mare nevoie de ajutor.

Toate lucrările, toate obiectele aflate În cele 47 de loturi au fost Însoţite de poveşti, spuse de Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru. Totodată, au venit unii dintre donatori cu poveştile lor despre lucrurile dăruite astfel sau despre cei cărora le-au aparţinut.

Poate cel mai important fapt legat de licitaţie este acela că obiectele au o deosebită valoare sentimentală, În primul rând. Bunăoară, cineva a achiziţionat poşeta pe care a avut-o Gina Patrichi când a mers pe covorul roşu la Cannes, alături de Victor Rebengiuc, Liviu Ciulei, În 1965, anul În care Ciulei obţinuse Premiul de Regie cu filmul „Pădurea spânzuraţilor”. Poşeta a fost donată pentru licitaţie de fiica Ginei Patrichi, Oana Anagnoste, care a dăruit În acest scop şi o acuarelă de Ion Alin Gheorghiu, artistul făcând-o cadou Ginei Patrichi de ziua ei, la 8 martie 1994, doar cu zece zile Înainte ca marea actriţă să părăsească lumea noastră. Desigur, la licitaţie au fost ridicate multe palete, şi de mai multe ori, În dorinţa de a achiziţiona această acuarelă.

Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

S-a văzut interesul faţă de multe alte lucrări şi obiecte, achiziţionate apoi: un autoportret / colaj, desen, fotografii, donat de Helmut Stürmer; trei fotografii portret / Gina Patrichi, Amza Pellea, George Constantin, donate de UNITER; un act (În original) de angajare În 1956 a unor actori la Teatrul Bulandra, cu semnătura Luciei Sturdza Bulandra / donaţie din partea Dorinei Lazăr, a cărei mamă era pe această listă; un pandantiv / cruce de argint ce a aparţinut Oanei Pellea; două schiţe realizate la două spectacole de scenograful Dan Jitianu şi dăruite de soţia artistului Georgeta Jitianu; un portret Toma Caragiu realizat şi donat de sora acestui mare actor, sculptoriţa Geta Gheorghiţă Caragiu, un platou Rozenthal ce a aparţinut actriţei Coca Bloos, un portret desen Dostoievski, cumpărat de Dragoş Pâslaru În 1985, când a fost În turneu la Leningrad (Sankt Petersburg) cu „Karamazovii” şi donat de Anca Pâslaru şi multe altele.

La finalul licitaţiei, Marina Constantinescu a mulţumit pentru colaborare Casei Artmark, care „este un partener excepţional” În proiectul UNITER „Artiştii pentru artişti”; a mulţumit pentru profesionalismul de care angajaţii de aici au dat dovadă În organizarea licitaţiei caritabile. Directorul FNT a mulţumit şi tuturor donatorilor, artiştilor, care, precum a spus, „ne-au Înţeles poate mai bine anul acesta şi au donat obiecte de valoare”.

Foto: Adi Marineci