class="">Gellu Naum. Expoziţie de fotografie, la 100 de ani de la naştere

Gellu Naum. Expoziţie de fotografie, la 100 de ani de la naştere

Un eveniment important al Festivalului Naţional de Teatru l-a constituit vernisajul expoziţiei „Gellu Naum 100”, care a avut loc în noua sală „La Cupolă” a Teatrului Metropolis. Rafinatele portete fotografice, inedite, cuprinse în această expoziţie sunt realizate de fotografi celebri şi constituie un memento necesar propus de Festivalul Naţional de Teatru, în anul de sărbătoare a centenarului marelui artist suprarealist.

1 noiembrie 2015,  Comunicate de Presă

Un eveniment important al Festivalului Naţional de Teatru l-a constituit vernisajul expoziţiei „Gellu Naum 100”, care a avut loc În noua sală „La Cupolă” a Teatrului Metropolis. Rafinatele portete fotografice, inedite, cuprinse În această expoziţie sunt realizate de fotografi celebri şi constituie un memento necesar propus de Festivalul Naţional de Teatru, În anul de sărbătoare a centenarului marelui artist suprarealist.

Expoziţia, care aparţine Fundaţiei „Gellu Naum”, face parte din ciclul FNT dedicat „Memoriei Teatrului Românesc” şi a fost deschisă publicului Încă de la debutul Festivalului.

La vernisaj au participat actriţa Oana Pellea, care a jucat În spectacolul „N(aum)“, tot pe scena Teatrului Metropolis, În Festivalul Naţional de Teatru, doamna Cristina Reichmann, din partea Fundaţiei „Gellu Naum“, şi Irina Tapalagă, director de imagine al FNT şi curatoarea tuturor celor 10 expoziţii din festival. Gellu Naum s-a născut la 1 august 1915 la Bucureşti şi s-a stins din viaţă la 29 septembrie 2001.

„Câţi ani are poezia lui Gellu Naum? Cred că răspunsul este «câţi ani Îi dă cel care o citeşte!» La un eveniment dedicat lui, pe care l-am organizat Împreună cu Oana Pellea şi cu regizoarea spectacolului „N(aum)“, Mariana Cămărăşan, aceasta din urmă a spus că atunci când l-a citit pentru prima oară pe Gellu Naum În liceu s-a Întrebat «oare cine este acest debutant?» Sigur, asta arată multe despre modernitatea extraordinară a lui Gellu Naum. El spunea că poezia este un loc al Întâlnirii, este un loc de tranzit, exact ca acesta, un loc În care disponibilitatea poetică Întâlneşte disponibilitatea noastră“, a declarat Cristina Reichmann.

Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

„În cadrul Festivalului Naţional de Teatru există mai multe expoziţii excepţionale şi foarte mult trebuie să-i datorăm Marinei Constantinescu, directorul festivalului, şi Irinei Tapalagă, pentru că ea s-a ocupat de toate / şi de expoziţia Ginei Patrichi, şi de cele ale lui Ştefan Iordache, George Constantin şi a lui tata. Cu toţi aceşti mari actori am avut o relaţie excepţională, În afară de domnul Naum. Dar el ne-a Îngăduim să ne Întâlnim pe scenă“, a spus Oana Pellea.

Actriţa a amintit de succesul pe care spectacolul „N(aum)“ l-a avut Într-un turneu recent la Londra. „Sunt un om care Îşi măsoară cuvintele, dar pot spune că a fost Într-adevăr un succes real şi mare. După aceea, oamenii tineri sau chiar mai puţini tineri ne Întreabă câţi ani are domnul Naum… Şi ni s-a mai spus că oamenii se duc după ce văd spectacolul, caută pe Google şi Încep să Îl cunoască. Nu există un mai mare compliment pentru spectacolul nostru. Dacă un spectator se duce acasă şi Începe să se intereseze cine a  fost Gellu Naum noi ne declarăm mai mult decât bucuroşi şi satisfăcuţi“.

„Acum joc «Scaunele», de Eugen Ionescu şi am aceeaşi voluptate la «N(aum)» pentru că este o voluptate incredibilă de a rosti o poezie dumnezeiască“.

Oana Pellea

Foto: Adi Marineci