class="">FNT cinsteşte memoria teatrului românesc

FNT cinsteşte memoria teatrului românesc

„Magistre fără seamăn, slavă! – In memoriam George Constantin” – se intitulează expoziţia dedicată acestui mare nume al teatrului românesc, de la a cărui dispariţie de pe scândura scenei, pe care a slujit-o cu exemplară devoţiune, au trecut deja 20 de ani. Un eveniment de marcă în FNT, al cărui vernisaj va avea loc astăzi, la ora 21.30, la sala Epika din Grand Cinema & More – Băneasa.

28 octombrie 2014,  Articole

„Magistre fără seamăn, slavă! / In memoriam George Constantin” / se intitulează expoziţia dedicată acestui mare nume al teatrului românesc, de la a cărui dispariţie de pe scândura scenei, pe care a slujit-o cu exemplară devoţiune, au trecut deja 20 de ani. Un eveniment de marcă În FNT, al cărui vernisaj va avea loc astăzi, la ora 21.30, la sala Epika din Grand Cinema & More / Băneasa.

Emoţionantul moment se va desfăşura În continuarea recitalului de poezie şi muzică românească „Vorbe, vorbe, vorbe…” susţinut de actorul Ion Caramitru, În care acesta va fi acompaniat de muzicianul Adrian Naidin (violoncel).

S-au Împlinit, În această primăvară, douăzeci de ani de când marele actor George Constantin nu mai este printre noi. Pentru Întreaga lume a teatrului românesc el rămâne unul dintre reperele istoriei teatrului. Un actor de mare forţă, Înzestrat cu har, cu nemăsurat talent, cu o sensibilitate aparte, un amestec fascinant de fragilitate şi putere.

George Constantin a interpretat de-a lungul carierei sale 59 de roluri pe scenă, 59 de roluri În film, 34 de roluri În televiziune şi peste 500 de roluri În teatru radiofonic.

expozitie george constantin

Drumul străbatut de acest mare artist În existenţa sa umana şi profesională Înseamnă o Împletire de poveşti şi de Întâlniri: cu texte dramatice valoroase, cu roluri complexe, cu dramaturgi de geniu, cu parteneri străluciţi, cu colegi-prieteni şi, bineÎnţeles, cu unii dintre cei mai mari regizori ai noştri. Din toate aceste „Întâmplări” artistice s-au născut creaţii fabuloase, pe care teatrul românesc se sprijină.

Click pe acest link pentru a vedea o GALERIE FOTO de la vernisaj

George Constantin a lucrat cu regizori precum Vlad Mugur (alături de care a debutat În 1954), Sanda Manu (spectacole precum Pygmalion de Bernard Shaw, Crimă şi pedeapsă de Gabriel Arout după romanul lui F. M. Dostoievski), Andrei Şerban (spectacolul Iona de Marin Sorescu), Radu Penciulescu (Tango de Slavomir Mrozek sau Regele Lear de William Shakespeare), cu Dan Micu, Fraţii Karamazov şi Jocul vieţii şi al morţii În deşertul de cenuşă.

dvd george constantin

Liviu Ciulei spunea despre colaborarea pe care a avut-o cu George Constantin la Furtuna de William Shakespeare, la Teatrul „Bulandra”: „Colaborarea a fost minunată, deşi timidă din partea amândurora, În efortul de a ne Întâlni drumurile, de a ne răspunde unul altuia la Întrebări, la exigenţa fiecăruia. La premieră, am avut amândoi aceeaşi reacţie: la aplauze ne curgeau lacrimile. George Constantin a fost un mare Prospero”.

Rolurile lucrate cu Lucian Pintilie pentru Reconstituirea sau O vară de neuitat rămân repere pentru seducţia dintre regizor şi actor, pentru arta actorului uriaş care este George Constantin.

Pentru toate aceste motive şi, Încă, pentru nenumărate altele rămase nespuse, Festivalul Naţional de Teatru Îşi face o datorie de onoare să readucă, concret, acest nume fără egal al teatrului românesc În memoria publicului, organizând În această seară, la Sala Epika din Grand Cinema & More situat În complexul Băneasa Shopping City, Începând cu ora 21.30, expoziţia Magistre fără seamăn, slavă! / In memoriam George Constantin.

Vernisajul expoziţiei va fi urmat de lansarea DVD-ului „Mari actori români – George Constantin“. Un film realizat de Fundaţia „George Constantin“, cu interviuri realizate de Anca Berlogea, În regia lui Alexandru Darie. Producător: Mihai Constantin. Partener: Jurnalul Naţional. Distribuit de E-Media. www.filmedecolectie.ro

Expoziţia „Magistre fără seamăn, slavă! / In memoriam George Constantin” va fi deschisă publicului În perioada 28 octombrie / 2 noiembrie.

COMUNICAT DE PRESĂ

UNITER