class="">„Atitudini“, expoziţie omagială Marcel Iureş

„Atitudini“, expoziţie omagială Marcel Iureş

Aseară, la galeria Kube Musette, din Calea Victoriei, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografii „Atitudini”, ce îl reprezintă pe actorul Marcel Iureş în diverse spectacole de teatru din cariera sa.

24 octombrie 2016,  Articole

Aseară, la galeria Kube Musette, din Calea Victoriei, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografii „Atitudini”, ce Îl reprezintă pe actorul Marcel Iureş  În diverse spectacole de teatru din cariera sa.  

La eveniment au participat Irina Tapalagă, curator al expoziţiei, Marina Constantinescu, director artistic al FNT, George Banu, critic de teatru şi membru fondator al Teatrului Act, George Mihăiţă, actor şi director al Teatrului de Comedie, prieteni ai artistului.

Pentru Marina Constantinescu, vernisajul a constituit şi un prilej „de a ne privi În ochi şi de a ne bucura de valorile teatrului românesc şi de prietenie“.

Marcel Iureş a evocat cu nostalgie prieteniile care Îl leagă de cei alături de care a jucat În mari spectacole. „Este atât de lungă lista vieţii mele... Nu pot să zic decât «mulţumesc», cu plecăciune, pentru că am avut mare noroc să fiu alături de oameni ca George Mihăiţă, Vali Seciu, Gina Patrichi, Liviu Ciulei, Gheorghe Dinică...“, a declarat acesta.

„Marcel Iureş este un actor nesupus. Nu actor revoltat, ci nesupus. Actor care, pe scenă, se Înscrie Într-un proiect regizoral, dar care nu devine sclavul acelui proiect. Această demnitate a actorului am regăsit-o la Marcel În roluri extrem de diverse“, a punctat George Banu. În trei propoziţii, George Mihăiţă a rezumat, cu umor, talentul celui omagiat: „În urmă cu nişte ani, eu şi Marcel eram nominalizaţi la Premiile UNITER. Marcel a luat premiul. M-am dus şi i-am văzut spectacolul. L-a meritat!“

 

Click pe imagine pentru a vedea o galerie foto de la eveniment

Fotografiile reprezintă file din istoria teatrului românesc şi Îl arată pe Marcel Iureş În spectacolul Teatrului din Turda, „Domnişoara Iulia“ (regia Aureliu Manea, 1979), În „Richard III“, regia Mihai Măniuţiu / Odeon, 1993, cu Octavian Cotescu În „Passacaglia“, regia Mircea Cornişteanu / Teatrul Bulandra, 1984, cu Victor Rebengiuc În „A treia ţeapă“, regia Ion Caramitru / Bulandra, 1987, cu Răzvan Vasilescu În „Visul unei nopţi de vară“, regia Liviu Ciulei / Bulandra, 1991, cu Luminiţa Gheorghiu, Oana Pellea şi Anca Sigartău În „Trei surori“, regia Alexandru Darie / Bulandra, 1995, În multe alte spectacole, printre care şi producţii ale Teatrului ACT, pe care el l-a Înfiinţat cu 18 ani În urmă.

Foto: Florin Biolan