class="">Constantin Pușcașu: „FNT reprezintă crème de la crème ”

Constantin Pușcașu: „FNT reprezintă crème de la crème ”

Pe actorul Constantin Pușcașu îl vedem în Festivalul Național de Teatru în rolul Dr. Stockmann din spectacolul „Un dușman al poporului” de Arthur Miller, în regia lui Claudiu Goga, prezentat pe 29 octombrie, de la ora 18.00, la Sala Studio a Teatrului „I.L. Caragiale”. În interviul de față, actorul ne spune de ce să vedem spectacolul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

27 octombrie 2016,  Articole

Pe actorul Constantin Pușcașu Îl vedem În Festivalul Național de Teatru În rolul Dr. Stockmann din spectacolul „Un dușman al poporului” de Arthur Miller, În regia lui Claudiu Goga, prezentat pe 29 octombrie, de la ora 18.00, la Sala Studio a Teatrului „I.L. Caragiale”. În interviul de față, actorul ne spune de ce să vedem spectacolul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Un dușman al poporului este un spectacol axat pe jocul actoricesc, așa cum sunt mai toate spectacolele În regia domnului Claudiu Goga. Un spectacol În care Claudiu pune accent pe dimensiunea grotescă a sufletului uman atunci când este pus În fața unui fapt extrem, În care omul Își pune mai presus de interesul comunității interesul personal; egoismul uman Îl duce până Într-acolo Încât poate să provoace și o crimă. Un spectacol politic, foarte actual. Cred că spectacorul se va identifica cu problematica socio-politică a României, În care individul luptă Împotriva sistemului corupt din politică”, spune actorul.

INFO:

Un dușman al poporului

de Arthur Miller, adaptare după piesa lui Henrik Ibsen

Traducerea: Claudiu Goga

Distribuția:

Dr. Stockmann: Constantin Puşcaşu

Peter Stockmann: Teodor Corban

D-na Stockmann: Petronela Grigorescu

Morten Kiil: Adi Carauleanu

Hovstad: Cosmin Maxim

Aslaksen: Doru Aftanasiu

Petra: Andreea Boboc

Căpitanul Horster: Dumitru Năstruşnicu

Billing: Ionuţ Cornilă

Un beţiv: Puşa Darie

Ejlif, copil: Flavius Hotăranu

Morten, copil: Gabriel Anton

Cetăţeni din oraş: Emil Coşeru, Cosmin Panaite, Dumitru Florescu, Sorin Cimbru, Lucian Valacu, Nicolae Ionescu, Delu Lucaci, Gelu Zaharia, Radu Homiceanu, Adrian Marele

Regia: Claudiu Goga

Decor și video design: Andu Dumitrescu

Costume: Lia Dogaru

Durata: 2h 20 min(cu pauză)

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Iaşi

Arthur Miller, laureat al Premiului Pulitzer pentru dramaturgie, adaptează În anul 1950 piesa Un duşman al poporului de Henrick Ibsen. Doctorul Thomas Stockmann, protagonistul piesei, descoperă că apa folosită pentru băile locale este contaminată şi, pentru a nu fi pusă În pericol sănătatea turiştilor, se hotărăşte să facă public acest lucru. Dar, din moment ce principala sursă de venit a oraşului este reprezentată de aceste băi, comunitatea şi autorităţile se luptă să Îl reducă la tăcere. Apărându-şi convingerile, Stockmann Îşi asumă responsabilitatea faţă de ceilalţi, primind eticheta de „duşman al poporului”.

Am convingerea că această piesă poate fi vie pentru noi datorită temei care reprezintă, după părerea mea, tema centrală a vieţii noastre sociale de astăzi. Apare Întrebarea dacă garanţiile democratice menite să protejeze minorităţile trebuie uitate În momente de criză. Şi altă Întrebare, mai personală, dacă viziunea cuiva despre adevăr trebuie considerată o sursă de vinovăţie În momentul În care o mulţime de oameni o condamnă ca fiind o minciună periculoasă şi diabolică. Este o temă persistentă / de fapt, este posibil să fie cea mai persistentă dintre temele lui Ibsen / deoarece niciodată nu a existat o societate capabilă să sprijine individul care insistă că are dreptate, În timp ce majoritatea susţine contrariul.” (Arthur Miller / prefaţa la Un duşman al poporului)


 Foto: Bogdan Pintilii