class="">Gheorghe Visu: „Aștept cu emoție să vină zilele festivalului”

Gheorghe Visu: „Aștept cu emoție să vină zilele festivalului”

Actorul Gheorghe Visu vorbește despre spectacolul „Anul dispărut. 1989” prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru.

1 septembrie 2016,  Articole

Actorul Gheorghe Visu vorbește despre spectacolul „Anul dispărut. 1989”, prezentat În cadrul Festivalului Național de Teatru.

Anul dispărut... nu este foarte deosebit de alți ani care dispar din memoria noastră și din care rămân câte unul sau două evenimente mai importante. Numai că anul 1989 e un an mai diferit, e un an care a șters memoria rămânând doar cu amintirea Revoluției și a crimelor din decembrie. Meritul cuplului Ana Mărgineanu - Ștefan Peca este că a știut să concentreze, În câteva fapte mărunte, particulare, care reprezintă general umanul, a știut să concentreze, așadar, lucrurile cele mai importante”, spune actorul.

INFO

Anul dispărut. 1989

de Peca Ştefan

Distribuția:

Gheorghe Visu

Maria Ploae

Mihaela Rădescu

Ilinca Manolache

Isabela Neamţu

Viorel Cojanu

Cuzin Toma/Virgil Aioanei

Regia: Ana Mărgineanu

Scenografia: Anda Pop

Coregrafia: Andreea Duță

Light Design: Cinty Ionescu

Durata:1 h 50 min (fără pauză) / (no intermission)

Teatrul Mic, Bucureşti

Bazat pe amintirile personale ale actorilor și ale membrilor echipei care au lucrat la realizarea spectacolului, Anul dispărut. 1989 este extrem de subiectiv și reconstruiește ficțional anul care s-a Încheiat cu revoluția română din decembrie 1989.

Doi actori ai Teatrului Mic se găsesc Într-o situație kafkiană, deoarece niciunul dintre ei nu a vrut să iasă la aplauze la finalul unei piese În două acte, iar un coleg de-al lor a făcut o plângere la Partidul Comunist pentru a reclama această situație.

Într-o scenă simultană, cinci membri din audiență sunt duși În biroul tovarășei Victoria, care le ține o prelegere despre Aristotel, teatru și despre ceea ce presupune participarea la un eveniment teatral. Se dovedește că aceasta făcea parte din Poliția Politică, fiind responsabilă cu cenzura.

Dispariția unui elev duce la convocarea unei ședințe cu părinții. Pe măsură ce se Încearcă punerea laolaltă a evenimentelor ce au dus la dispariția copilului, apar paranoia, suspiciunea și acuzațiile atât din partea părinților, cât și a copiilor, dezvăluind cruzimea și ipocrizia.

Luminița, o față de 17 ani Încearcă să fugă din țară cu iubitul ei, un student dizident anti-Ceaușescu. Aceasta este și Însărcinată În două luni. O realitate Înfricoșătoare se dezvăluie, familia fetei cheamă miliția și iubitul Luminiței este arestat. Drama fetei continuă, aceasta fiind intoxicată cu alcool de către cei dragi, care Încearcă apoi să aranjeze un avort ilegal, imporiva voinței ei.

Într-o mașină care merge prin București, o mamă este confruntată de băiatul său care descoperă că aceasta mințise spunând că face parte din mișcarea revoluționară.

Este reconstruit sfârșitul anului, incluzând discursurile finale ale lui Ceaușescu și moartea cuplului dictatorial, din pespectiva oamenilor de rând.

Foto: Gheorghe Visu alături de Ilinca Manolache, În spectacolul „Anul dispărut. 1989” (regia: Ana Mărgineanu)