class="">Lansare de carte: ”Marginalii lui Cehov” de Călin Ciobotari

Lansare de carte: ”Marginalii lui Cehov” de Călin Ciobotari

Așa cum se știe, montările cehoviene influențează mult ”box office”-ul celor care le pun în scenă, iar ”un Cehov bun de poate ridica sau dărâma”. În ajutorul celor care își doresc să îl înțeleagă, monteze și joace textele marelui medic, prozator și dramaturg rus, FNT 2016 a găzduit, pe 5 octombrie, la ARCUB Gabroveni, lansarea volumului ”Marginalii lui Cehov”, semnat de Călin Ciobotari.

27 octombrie 2016,  Articole

”Marginalii lui Cehov” de Călin Ciobotari
Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”
 
Așa cum se știe, montările cehoviene influențează mult „box office”-ul celor care le pun În scenă, iar ”un Cehov bun te poate ridica sau dărâma”. În ajutorul celor care Își doresc să Îl Înțeleagă, monteze și joace textele marelui medic, prozator și dramaturg rus, FNT 2016 a găzduit, pe 25 octombrie, la ARCUB Gabroveni, lansarea volumului ”Marginalii lui Cehov”, semnat de Călin Ciobotari.
 
Licențiat În filozofie și teatrologie, doctor În artele spectacolului, autorul ieșean s-a aplecat În această lucrare asupra universului cehovian pornind de la fascinația față de ”caracterul de operă deschisă” al tuturor textelor lui Cehov, ”refuzul lor de a se epuiza”. Volumul de față abordează În particular universul complex al personajelor cehoviene secundare, ”marginalii”, și totodată contextul dramaturgic de sfârșit de secol XIX În care au apărut aceste personaje și Întreaga creație cehoviană.

Deși s-a scris și s-a montat foarte mult Cehov pe toate meridianele teatrului, inclusiv la noi, dramaturgia cehoviană refuză, spune autorul, să se dezvăluie total. În spațiul românesc s-a făcut destul de puțină cercetare În acest sens, și, În general, discursul teatrologic este destul de separat de cel filologic (acesta din urmă aplecându-se mai mult, până acum, asupra analizei cehoviene).

Călin Ciobotari a vrut să ofere oamenilor de teatru atrași de marele dramaturg rus o inspirație spre a-l aprofunda pe Cehov Înainte a-l pune În scenă. Întrebat de ce, În calitatea sa de critic de teatru, a fost atras tocmai de monumentala operă cehoviană, Călin Ciobotari a povestit că relația sa cu Cehov a fost ”puțin ciudată”, inițial el nefiind atras de dramaturgia acestuia ci mai degrabă de proza sa. Însă, ”cu cât Îl cunoști mai mult, cu atât Îți dai seama că Cehov e labirintic și fascinant”.

Mai multe imagini de la eveniment găsiți aici.