class="">Teatrul s-a îmbrățișat cu dansul

Teatrul s-a îmbrățișat cu dansul

Tot ce este legat de viața și arta lui Gigi Căciuleanu înseamnă spectacol. Dansul lui a sărutat teatrul, apoi cele două arte s-au îmbrățișat și trec prin timp când cadențat, când programat haotic, dar mustind de frumusețe. Precum arta lui, la fel de specială e și expoziția-document „Căciuleanu”, vernisată în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național din București chiar în prima zi a FNT. Aceasta poate fi vizitată până la 30 octombrie.

24 octombrie 2016,  Articole

Tot ce este legat de viața și arta lui Gigi Căciuleanu Înseamnă spectacol. Dansul lui a sărutat teatrul, apoi cele două arte s-au Îmbrățișat și trec prin timp când cadențat, când programat haotic, dar mustind de frumusețe. Precum arta lui, la fel de specială e și expoziția-document „Căciuleanu”, vernisată În foaierul Sălii Mari a Teatrului Național din București chiar În prima zi a FNT. Aceasta poate fi vizitată până la 30 octombrie.

Este ca un preludiu al celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Național de Teatru, dedicată unei mari personalități românești / Miriam Răducanu. A venit lumea de pe lume!

Expoziția cuprinde fotografii, imortalizând momente din creația cunoscutului dansator și coregraf, dar și lucrări de grafică al căror autor este, sau manuscrise cu poeme de-ale sale. Iar În centrul expoziției, pe un mare ecran, pot fi văzute creații video.

La deschidere, Marina Constantinescu, directorul artistic al FNT, afirma Între altele: „Gigi Căciuleanu a pus la dispoziție o lume. Această seară este gândită În jurul personalității lui. Poposim Împreună În mijlocul expoziției; puteți vedea În premieră absolută un film remarcabil despre și cu Gigi Căciuleanu, apoi, un spectacol În care poate fi urmărit ca maestru În «Un minut de dans sau Uf!!!» - laboratorul de creație al lui Gigi Căciuleanu, iar după aceea «Vivaldi și Anotimpurile», regizat de maestru la Teatrul Național din Târgu-Mureș. Prezența lui Gigi Căciuleanu aici, la Începutul acestui tur de forță maraton este de fapt și omagiul nostru În fața valorilor. Așa am gândit acest festival!”. Marina Constantinescu a remarcat și faptul că „Zborul” lui Gigi Căciuleanu, neliniștile lui creatoare, profunda căutare interioară, redifinirea lui continuă - toate acestea și fiecare În parte au condus-o spre o provocare: „să nu obosesc, să cred, să iubesc și să iert”.

Click pe imagine pentru a vedea o galerie foto de la eveniment.

Cu o operă atât de mare pe umeri, Gigi Căciuleanu, vădit emoționat, nu a vorbit despre sine la vernisaj, ci despre alți oameni și artiști prezenți alături de el: Miriam Răducanu, Ruxandra Racoviță, despre alte femei din viața sa artistică. I-a mulțumit directorului Festivalului pentru această idee ca opera sa să fie văzută astfel aici. A vorbit despre legătura teatrului cu dansul, că, deși a făcut dans atâția ani, teatrul e mai mare, mai amplu...

Curatorul expozițiilor din FNT, Irina Tapalagă, a mărturisit la deschidere că Întâlnirea cu Gigi Căciuleanu a fost pentru ea un cadou: „Am Întâlnit un dansator, un coregraf, un poet, un grafician, un profesor și, mai mult de atât, am Întâlnit un om modest, foarte generos. Am Întâlnit un artist / acesta e un cuvânt foarte important pentru mine”.

Expoziția lui Căciuleanu e ca un spectacol, În care vezi zborul / Înălțarea, plutirea, coborârea. Toate acestea și multe, multe stări pot fi citite În imaginile aflate pe panouri În foaierul din marmură albă. Sunt serii de fotografii În care artistul dansează, bunăoară, cu Miriam Răducanu În „Nocturne 9½” / la Teatrul Țăndărică din București, anii '70; cu legendara Maia Plissețkaia În spectacolul „La Folle de Chaillot” / Paris, 1992; cu Ruxandra Racoviță În „Oskolki / Mirois Brisés” / la Rennes, Franța, 1996. Sunt multe fotografii cu momente solo, cum ar fi „Adieu Odessa” / Paris, 1999, sau „Paradigme” / Rennes, 1979, dar și din „Imagine all the people” / Opera din Iași, 2015, din „Pulcinella” / cu trupa Centrului Național Coregrafic de la Rennes, 1991, din spectacolul coregrafiat de el „Un train peut en cacher un autre” / Centrul Pompidou, Paris, 1980, sau din spectacole la Santiago de Chile, din Festivalul de dans stradal de la Aix en Provence, Franța 1978. Privirea o Încântă și desenele lui Căciuleanu, unul fiind „Pasăre”. Impresionează și manuscrisele cu poemele sale „Sonet matinal” și „Voyage volage”.

E Căciuleanu În toată amploarea sa creativă!

Click pe imagine pentru a vedea o galerie foto de la eveniment.