class="">Ada Hausvater, regizor, managerul Teatrului Național Timișoara: ”Momente inestimabile de emoție și frumusețe”

Ada Hausvater, regizor, managerul Teatrului Național Timișoara: ”Momente inestimabile de emoție și frumusețe”

Este foarte important că interesul Teatrului Național din Timișoara pentru cercetarea noilor forme artistice și pentru explorarea diverselor expresii ale creativității au fost înțelese și recunoscute ca puncte de referință în acest parcurs de trei decenii al teatrului românesc.

9 decembrie 2020  Stiri

Ultimii 30 de ani de teatru s-au oglindit în această ediție. Momente  inestimabile de emoție și frumusețe au curs pe scenele virtuale ale Festivalului, creatori importanți, teatrologi, critici s-au putut reîntâlni în spațiul online. Și, nu în ultimul rând, odată cu spectacolele difuzate, am regăsit și publicul acestor 30 de ani, acești parteneri pe care-i formăm și care ne formează, ca într-un cuplu.

Un virus a blocat planeta și a trimis-o înapoi în Evul Mediu. Acest virus, această pandemie care ne testează limitele în era științei, a mașinilor electrice, a sateliților, a informațiilor comprimate în spațiul invizibil de comunicare al 5G-ului este nu doar neașteptată, ci și demobilizatoare. De aceea, FNT 30/FNT Altfel a însemnat o experiență cu foarte multe provocări: spectacolul de teatru trebuia redescoperit prin memoria sa virtuală, ca un substitut impecabil, într-un loc și într-un timp în care epidemia a închis teatre, școli, universități, a omorât oameni și a distrus familii. Înțelegând cât de mare este miza, artele spectacolului au continuat să trăiască alături de public, pentru public și, la fel, FNT 30 / FNT Altfel, optând pentru o ediție online, a dovedit că natura umană găsește soluții pentru a supraviețui oricărui cataclism.

  

Ada Hausvater

regizor, managerul Teatrului Național Timișoara