class="">Felix Alexa, regizor: „O reușită în vremuri nereușite și triste“

Felix Alexa, regizor: „O reușită în vremuri nereușite și triste“

Trebuie să recunosc că ideea de teatru online mi s-a părut încă de la început foarte dureroasă. Chiar împotriva esenței teatrului, aceea de a fi o artă vie, în legătură directă cu publicul.

5 ianuarie 2021  Stiri

Ca regizor nu vreau să mă adaptez niciodată, cum s-au grăbit să facă unii colegi ce s-au declarat chiar entuziaști că pot face teatru online, la un surogat, sper vremelnic, ce se substituie unui act real de comunicare.

Și totuși…..

Anul acesta FNT avea o ediție aniversară, sărbătorirea a 30 ani. Un eveniment important al teatrului românesc și care a nimerit în plină pandemie. Ghinion major.

Cum poți însă să salvezi ideea de festival de teatru la ceas aniversar în aceste condiții impuse și să nu trădezi spiritul lui fondator?

Soluția aleasă de cei 3 selecționeri anul acesta, aceea de a prezenta o parte din spectacolele emblematice din ultimii 30 ani, contând însă și criteriul calității imaginii video, mi se pare foarte justă. O soluție de compromis asumat, dar și de salvare absolut necesară a celui mai important festival de teatru din Romania.

Senzația cea mai importantă a fost pentru mine aceea de continuitate a artei teatrale în orice condiții. Senzație absolut necesară pentru a continua să facem teatru.

Pentru toate aceste motive putem să considerăm ediția din acest an a FNT o reușită în contextul unor vremuri nereușite și triste.

  

Felix ALEXA

regizor