class="">George Banu și invitații săi. Invitat: Gábor Tompa

George Banu și invitații săi. Invitat: Gábor Tompa

27 noiembrie | 11:00 – www.fnt.roEvenimentul poate fi vizionat până la sfârșitul FNT 2020.

Celebrul răspuns al lui Hamlet, răsfoind paginile unei cărți, e și dispreț față de vorbele goale, dar, totodată, și respect pentru vorbele grele, vorbele de sens. Vorbele sunt hrana teatrului. Gândirea artiștilor, gândirea oamenilor de teatru, regizori, actori, e o gândire orală, o gândire a vorbelor. Ei le vor spune într-un fel de dialog constant, care ne face să ne păstrăm încrederea și în puterea teatrului, dar și în persistența lui. Vorbe, vorbe, vorbe, iată de ce avem nevoie, când nu avem corpuri lângă noi. (George Banu)

Vezi evenimente din aceeași zi

Vorbe, vorbe, vorbe…” propune o serie de dialoguri pe teme teatrale.

George Banu lansează interogaţii artistice unor creatori cu personalitate: Mihai Măniuţiu, Felix Alexa, Ion Caramitru, Gábor Tompa, Alexandra Badea

Discuţiile mijlocite virtual nu ţin cont de distanţe fizice, ci doar de apropierea pasiunii pentru teatru. Durata nu e dată de minutele măsurate în cadrane, ci de emoţia meditaţiilor asupra unor teme ale timpului nostru atât de provocator.

Prestigiul şi respectul de care se bucură fiecare dintre invitaţi este pus în valoare de aceleaşi atribute ale profesionalismului pe care le posedă George Banu este unul dintre cei mai seducători şi profunzi gânditori ai artei spectacolului. Volumele sale despre scena modernă şi figurile proeminente ale teatrului – opera unei întregi existenţe academice dedicate studiului artei teatrale – au fost de multe ori celebrate cu numeroase şi importante recunoaşteri, premii, onoruri şi titluri de nobleţe.

GÁBOR TOMPA

Gábor Tompa (n. Târgu Mureş, 1957) este director general al Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi regizor cu experienţă pe scenele naţionale şi internaţionale. A absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, obţinând diplomă în Regie de teatru, film şi televiziune, sub îndrumarea profesorilor Cătălina Buzoianu, Mihai Dimiu, Liviu Ciulei. Din 1990 până în prezent este director al Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi din mai 2018 este preşedintele Uniunii Teatrelor din Europa. Printre cele mai recente spectacole ale sale se numără „Furtuna” de William Shakespeare la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, „Neguţătorul din Veneţia” de William Shakespeare, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, „Biedermann şi incendiatorii”, de Max Frisch, la Teatrul German de Stat Timişoara, „Sfârşit de partidă”, de Samuel Beckett, la Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania Tompa Miklós, „UbuZdup!” adaptare după „Ubu înlănţuit” şi alte texte de Alfred Jarry la Teatrul Naţional Cluj.

În cadrul celei de-a 27-a ediţii a Galei UNITER din 2019, Gábor Tompa a primit premiul UNITER pentru cea mai bună regie a spectacolului „Neguţătorul din Veneţia” de William Shakespeare, aflându-se la al patrulea premiu UNITER pentru cea mai bună regie, primele trei fiind: în anul 1994 pentru spectacolul „Neînţelegerea”, în anul 1998 pentru spectacolul „Hamlet” şi în anul 2009 pentru spectacolul „Trei surori”.

Mai multe informații despre Tompa Gabor aflați aici.