class="">George Banu și invitații săi. Invitat: Ion Caramitru

George Banu și invitații săi. Invitat: Ion Caramitru

26 noiembrie | 11:00 – www.fnt.ro



Evenimentul poate fi vizionat până la sfârșitul FNT 2020.

Celebrul răspuns al lui Hamlet, răsfoind paginile unei cărți, e și dispreț față de vorbele goale, dar, totodată, și respect pentru vorbele grele, vorbele de sens. Vorbele sunt hrana teatrului. Gândirea artiștilor, gândirea oamenilor de teatru, regizori, actori, e o gândire orală, o gândire a vorbelor. Ei le vor spune într-un fel de dialog constant, care ne face să ne păstrăm încrederea și în puterea teatrului, dar și în persistența lui. Vorbe, vorbe, vorbe, iată de ce avem nevoie, când nu avem corpuri lângă noi. (George Banu)

Vezi evenimente din aceeași zi

Vorbe, vorbe, vorbe…” propune o serie de dialoguri pe teme teatrale.

George Banu lansează interogaţii artistice unor creatori cu personalitate: Mihai Măniuţiu, Felix Alexa, Ion Caramitru, Gábor Tompa, Alexandra Badea

Discuţiile mijlocite virtual nu ţin cont de distanţe fizice, ci doar de apropierea pasiunii pentru teatru. Durata nu e dată de minutele măsurate în cadrane, ci de emoţia meditaţiilor asupra unor teme ale timpului nostru atât de provocator.

Prestigiul şi respectul de care se bucură fiecare dintre invitaţi este pus în valoare de aceleaşi atribute ale profesionalismului pe care le posedă George Banu este unul dintre cei mai seducători şi profunzi gânditori ai artei spectacolului. Volumele sale despre scena modernă şi figurile proeminente ale teatrului – opera unei întregi existenţe academice dedicate studiului artei teatrale – au fost de multe ori celebrate cu numeroase şi importante recunoaşteri, premii, onoruri şi titluri de nobleţe.

ION CARAMITRU

Este actor de teatru și film, regizor. A fost director general al Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti (1990 – 1993) şi ministru al Culturii între 1996 și 2000. Este președinte al UNITER din 1990, iar începând cu anul 2005 este directorul Teatrului Național din București.  Din 2017 este Președinte al Academiei Europene a Balcanilor.

Cu peste 50 de roluri în teatru şi aproape tot atâtea în film, cu aproape 30 de spectacole regizate, ION CARAMITRU este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi oameni de cultură ai momentului.

Fin și experimentat actor al expresiei poetice și al sensurilor ei conținute. Recitator și îndrăgostit de Eminescu.

„(…) îmi iau drept aliat poezia lui Eminescu. Prin el m-am îndrăgostit de limba română. El știa cel mai bine că lumile poeziei sunt lumile visurilor noastre. Iată de ce, avându-l alături, am curajul de a mă urca pe scenă și de a pretinde public dreptul de a fi eu însumi autor.”

„Bucuria sufletului şi a minţii într-o sală de teatru poate compensa supărările diurne, pentru că  Teatrul rămâne interesant, bogat, semnificativ şi cald. Indiferent de context, Teatrul se reface prin el însuşi. El nu va dispărea, va fi mereu în căutare.”

 

Mai multe informații despre ION CARAMITRU aflați aici.