class="">George Banu și invitații săi. Invitat: Mihai Măniuțiu

George Banu și invitații săi. Invitat: Mihai Măniuțiu

24 noiembrie | 11:00 – www.fnt.ro



Evenimentul poate fi vizionat până la sfârșitul FNT 2020.

Celebrul răspuns al lui Hamlet, răsfoind paginile unei cărți, e și dispreț față de vorbele goale, dar, totodată, și respect pentru vorbele grele, vorbele de sens. Vorbele sunt hrana teatrului. Gândirea artiștilor, gândirea oamenilor de teatru, regizori, actori, e o gândire orală, o gândire a vorbelor. Ei le vor spune într-un fel de dialog constant, care ne face să ne păstrăm încrederea și în puterea teatrului, dar și în persistența lui. Vorbe, vorbe, vorbe, iată de ce avem nevoie, când nu avem corpuri lângă noi. (George Banu)

VEZI ALTE EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Vorbe, vorbe, vorbe…” propune o serie de dialoguri pe teme teatrale.

George Banu lansează interogaţii artistice unor creatori cu personalitate: Mihai Măniuţiu, Felix Alexa, Ion Caramitru, Gábor Tompa, Alexandra Badea

Discuţiile mijlocite virtual nu ţin cont de distanţe fizice, ci doar de apropierea pasiunii pentru teatru. Durata nu e dată de minutele măsurate în cadrane, ci de emoţia meditaţiilor asupra unor teme ale timpului nostru atât de provocator.

Prestigiul şi respectul de care se bucură fiecare dintre invitaţi este pus în valoare de aceleaşi atribute ale profesionalismului pe care le posedă George Banu este unul dintre cei mai seducători şi profunzi gânditori ai artei spectacolului. Volumele sale despre scena modernă şi figurile proeminente ale teatrului – opera unei întregi existenţe academice dedicate studiului artei teatrale – au fost de multe ori celebrate cu numeroase şi importante recunoaşteri, premii, onoruri şi titluri de nobleţe.

MIHAI MĂNIUȚIU

Regizor de teatru, scriitor şi eseist. Este directorul general al Teatrului Naţional din Cluj, Distinguished Professor la University of California, Irvine (SUA) și profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.

Mihai Măniuțiu a lucrat în teatre importante din România şi din străinătate (Belgia, Turcia, Marea Britanie, SUA), creaţiile sale primind numeroase premii UNITER pentru cea mai bună regie, originalitate şi cel mai bun spectacol al anului. Cel mai recent premiu UNITER – Premiul pentru CEL MAI BUN SPECTACOL AL ANULUI 2018: Rambuku de Jon Fosse, la Teatrul Național din Timișoara.

Mihai Măniuțiu a realizat peste o sută de spectacole, printre care: Oedip salvat de Radu Stanca, Cu uşile închise de J.P.Sartre, Afară în faţa uşii de W. Borchert,  Antoniu şi Cleopatra de W. Shakespeare,  Antigona de Sofocle, Săptămâna luminată de M. Săulescu, Richard al III-lea de Shakespeare, Richard II de Shakespeare, Lecţia de Eugène Ionesco, Iubirea Fedrei de Sarah Kane, Electra după Sofocle și Euripide, Experimentul Iov, Ecleziastul (după cărțile biblice), Alcesta de Euripide, Exact în același timp de Gellu Naum, Woyzeck de Georg Büchner, Tragica istorie a doctorului Faust de Christopher Marlowe, Noaptea Walpurgiei de Venedikt Erofeev etc. De asemenea, a realizat mai multe spectacole pe propriile sale texte, între care: Domnul Swedenborg vrea să viseze, Viața e mai frumoasă după ce mori, 3 ore după miezul nopții și Vertij.

Ca scriitor, Mihai Măniuțiu a publicat mai multe volume de povestiri cu tentă onirică şi fantastică.

Mai multe informații despre MIHAI MĂNIUȚIU aflați aici.