class="">Maia Morgenstern, actriță: ”Un efort purificator”

Maia Morgenstern, actriță: ”Un efort purificator”

Teatrul Evreiesc de Stat este onorat de invitația lansată de a fi participat cu o producție proprie – „La ordin, Führer!”, în regia lui Mihai Măniuţiu – în cadrul Festivalului Național de Teatru, acum, la o ediție aniversară.

9 decembrie 2020  Stiri

Instituția noastră a așteptat cu nerăbdare verdictul asupra unei posibile prezențe în ceea ce ar putea fi considerat fără echivoc, pulsul mișcării teatrale românești contemporane. Dincolo de criteriul sincronic, Festivalul Național de Teatru, considerăm, are menirea de a prezenta teme și direcții fundamentale ale culturii și societății românești prin prisma teatrului și evenimentelor aferente. Iată, o perioadă precum aceasta, cu care ne confruntăm, aduce noi mize, noi scopuri ale teatrului. Ar putea fi aceasta o trezire, o rememorare a unui drum parcurs înapoi, dacă vreți, o revizitare. S-ar putea spune că tot acest efort a fost unul purificator și, o dată în plus am prețuit redescoperirea unor noi valențe date de specificitatea acestei ediții online. Date fiind condițiile în care ne adresăm publicului, utilizând măști neobișnuite spectatorilor, dar absolut necesare, Teatrul Evreiesc de Stat – ca instituție publică de cultură – este mulțumită de a fi reușit să aducă în prim-plan teme, exerciții de fixare a memoriei, lecții de istorie, fapte ale trecutului, reflexe pe care le considerăm latente.

Prezentul ne îmbie la un gen de coabitare, o împrietenire între arte, dacă se poate spune astfel, iar fiecare dintre noi, avem de învățat. Arta spectacolului trece fără îndoială, prin intermediul unor schimbări, de intensitatea unor nuanțe, iar în acest context instituția noastră încearcă să își continue misiunea neîntreruptă de 72 de ani de a promova arta spectacolului, care beneficiază în aceste clipe atipice, de un adjuvant tehnologic fără precedent.

Invitația de a fi parte între producțiile selectate de juriul  Festivalului Național de Teatru ne onorează și ne aduce mai aproape de ideea unui posibil viitor comun.

Treizeci de ani…o viață de om, nu-i așa? Festivalul Național de Teatru, ediția cu numărul treizeci. Cea mai importantă formă de manifestare artistică din Capitală,  născută în amurgul unei epoci triste și începutul alteia, dintr-un amestec tare ciudat de suferință, speranță, frică, dragoste.

Chiar și în zilele cele mai negre ale umanității, flacăra teatrului continuă să ardă la fel de vie și de potentă ca în prima zi. Acum, mai mult decât totdeauna, noi, actorii, regizorii, scenariștii și toți cei implicați în magia numită „teatru”, avem datoria de a ne prezenta în fața publicului, de a da tot ce-i mai bun din noi, de a le îndulci puțin balastul existențial, de a le transforma, explica, alchimiza suferințele în bucurie și de a pune un zâmbet sau o întrebare revelatoare pe fața și în mintea oricui e dispus să asculte, să vadă….să simtă!

O experiență inedită și ciudată, din care am învățat că principala caracteristică a unui actor trebuie să fie, în mod primordial, adaptabilitatea!

Adânci reverențe tuturor care au făcut imposibilul posibil, mulțumiri fenomenului F.N.T., mulțumiri doamnelor Ludmila Patlanjoglu și Maria Zărnescu și domnului Călin Ciobotari!

  

Maia Morgenstern

actriță, director al Teatrului Evreiesc de Stat

Alex Panait

teatrolog

Dan Druță

documentarist