class="">Petru Vutcărău, regizor: „FNT la 30 de ani – o adevărată sărbătoare“

Petru Vutcărău, regizor: „FNT la 30 de ani – o adevărată sărbătoare“

FNT a încetat demult să mai fie doar un Festival Național de Teatru. FNT a devenit unul dintre cele mai importante evenimente culturale românești și cu siguranță este cel mai important eveniment teatral din România.

3 decembrie 2020  Stiri

FNT a devenit o emblemă a teatrului românesc. FNT este un camerton, un barometru, un puls al mișcării teatrale românești, care întrunește anual tot ce poate fi mai valoros în materie de teatru din țară. Luând pulsul FNT, diagnostichezi întreaga societate românească.

Iată de ce orice teatru din România își dorește să ajungă în FNT. Orice teatru din Basarabia își dorește să ajungă în FNT. Orice regizor, orice actor, scenograf, coregraf, compozitor, pictor de costume, manager de teatru de pe ambele maluri ale Prutului râvnește să ajungă în FNT. Mi se pare firesc să fie așa.

Anul acesta FNT împlinește 30 de ani. Felicitări și mulți ani înainte! Anul acesta Teatrul Național „Eugène Ionesco” din Chișinău împlinește 30 de ani. Mulți ani și nouă, teatrului care, chiar din primul an al înființării sale, s-a declarat a fi un teatru de limbă, expresie și simțire românească! Sunt nespus de mândru, dar întâi de toate onorat, pentru că la această ediție aniversară a FNT, Teatrul Național “Eugene Ionesco” a fost invitat să participe cu mono-spectacolul „Ultima noapte la Madrid”, având-o ca protagonistă pe una dintre cele mai talentate și valoroase actrițe din Basarabia, Ala Menșicov, care este și unul dintre fondatorii Teatrului „Eugène Ionesco”. De-a lungul acestor 30 de ani de activitate, am fost invitați de mai multe ori să jucăm în FNT și de fiecare dată acesta era pentru noi un moment de imensă bucurie și mare onoare. Era un eveniment important în viața și în cariera noastră, o adevărată sărbătoare. Dar nu numai atât. Acesta a fost și rămâne întâi și-ntâi de toate un moment de înaltă responsabilitate. Conștienți de faptul că venim dintr-o periferie geografică românească, în care limba română, cultura și spiritul românesc se află mereu în pericol, ne simțim obligați de fiecare dată să demonstrăm prin spectacolele noastre, că românismul în Basarabia n-a murit. Că la Chișinău se face teatru de calitate. Teatru românesc. Iată de ce pentru noi, cei de pe malul stâng al Prutului, FNT înseamnă un pic altceva decât FNT pentru teatrele din țară. Înseamnă ceva mai mult. E ca și un dublu-examen pe care îl susținem de fiecare dată. Examenul de a fi Om de Teatru. Examenul de a fi Român. Vă mulțumesc pentru că de fiecare dată ați fost cu noi exigenți.

Aș vrea să felicit întreaga echipă a Festivalului pentru această ediție FNT 2020 aniversară, specială, REUȘITĂ!

Parafrazându-L pe Eminescu, aș spune și eu: „Mai am un singur dor… Îmi doresc ca la următoarele ediții ale FNT, dacă o fi să mai fim invitați, să venim la București nu din străinătate ci din Țară. Să venim de acasă, acasă. Din Chișinău, Bălți sau Cahul la București, capitala Țării noastre, România.” Așa să ne ajute Dumnezeu!

  

Petru Vutcărău

Regizor

Directorul Teatrului “Eugene Ionesco” Chișinău