class="">Radu Alexandru Nica, regizor: ”Riscul unui preview pentru viitor”

Radu Alexandru Nica, regizor: ”Riscul unui preview pentru viitor”

Deși suntem într-un moment pe care majoritatea l-ar conota negativ fără rest, cred că există și o parte plină a paharului, decelabilă însă mai degrabă pe termen mediu și lung.

4 decembrie 2020  Stiri

E un lucru știut că omenirea a oferit cele mai bune răspunsuri la propriile probleme în vremuri în care existența îi era amenințată și nu cred că momentul acesta va fi o excepție.

Pandemia ne obligă să răspundem la întrebări esențiale, care ne privesc pe toți: “Ce trebuie să rămână la fel și ce trebuie să se schimbe după această experiență”? și, în corolar: “Va fi o schimbare a lumii pe care o cunoaștem sau ne vom întoarce unde ne-am oprit?” Există și întrebări esențiale despre cultură și rolul ei în societate. S-a discutat chiar în termeni care unora le-ar putea părea excesivi, dar care nu trebuie să mire pe nimeni în momente excepționale ca acestea: “E cultura relevantă sistemic și în ce fel? E ea un mijloc esențial de supraviețuire a unei societăți? Există o societate fără cultură?”

Desigur că, în calitate de invitat, am o perspectivă subiectivă, dar cred că ediția a 30-a a FNT a încercat să răspundă faptic acestor întrebări (cel puțin în ceea ce privește rolul teatrului), printr-o privire sintetică necesară înspre trecut, prin meditații pertinente asupra prezentului, dar asumându-și și riscul unui preview a ceea ce poate aduce viitorul. Consider că acest eveniment e un pas necesar și relevant pentru un mediu teatral românesc pe care mi-l doresc mai comunicativ, mai inovator și, nu în ultimul rând, mai solidar.

  

RADU ALEXANDRU NICA – regizor