class="">REGELE SCAMATOR – Ștefan Iordache

REGELE SCAMATOR – Ștefan Iordache

27 noiembrie | 15:00 – www.fnt.ro

VIZIONARE ÎNCHEIATĂ Producția a fost disponibilă pentru vizionare de vineri, 27 noiembrie, ora 15:00, până duminică, 29 noiembrie, ora 15:00.

Vezi evenimente din aceeași zi

Realizator: Ludmila Patlanjoglu

Durata: 1h

Produs în anul 2018

„Bre muică, tu scamatoriu o să te faci!” Mamă-mare, de acolo, pe unde oi fi, să știi că zicerea matale, care acum parcă îmi sună un pic și a blestem, s-a împlinit. (Ștefan Iordache) Un film-portret cu actorul Ştefan Iordache. Imagini din arhivă, din spectacolele şi filmele cele mai reprezentative în care a jucat. Totodată, filmul biografic cuprinde şi fragmente din mărturiile, interviurile confesive pe care le-a dat în cei 49 de ani petrecuţi pe scena teatrului românesc.

În 2008, anul morţii lui Ştefan Iordache, a apărut la editura Curtea Veche „Regele scamator . Ştefan Iordache”, o biografie de Ludmila Patlanjoglu.

*

Ştefan Iordache – un histrion până în măduva oaselor, un „scamatoriu”, aşa cum îi spunea, premonitoriu, bunica sa. Biografia sa a dat splendoare regală profesiunii de actor. Timp de 40 de ani nu a fost previzbil, nu a fost repetabil, a rămas mereu o surpriză. Pentru el, singurul hobby era viaţa. Ştia să se uite la un copil, la o femeie, la o floare, să trăiască fericit într-o curte cu iarbă şi pomi.

„Cu un înger pe umăr şi un diavol în buzunar”, senzual şi spiritual, exercita o fascinaţie aproape erotică asupra celor din jur: public, parteneri, prieteni. Numele lui este o emblemă. Acelaşi cu al Arhidiaconului Ştefan, întâiul mucenic creştin. Stephanos – în limba greacă – înseamnă „coroană”, cea cu care erau încununaţi învingătorii.

În jocul cu viaţa, în jocul cu arta, în jocul cu moartea, a rămas Actorul – Rege. (Ludmila Patlanjoglu)