class="">Saviana Stănescu, dramaturg: „Acum – Aici – Altfel“

Saviana Stănescu, dramaturg: „Acum – Aici – Altfel“

FNT – Altfel. Da, e foarte bine să mai fie lucrurile și altfel, ca să nu ne osificăm în șabloane, ierarhii și estetici de neclintit de pe piedestalul valorilor “absolute”. Eu sunt genul de scriitoare și persoană care apreciază provocările artistice, iar pandemia din 2020 ne-a oferit o avalanșă de intimidări acum-aici-altfel. Americanii au o metaforă pentru optimism – silver lining – adică să vedem partea bună a unui lucru aparent negativ, conturul argintiu al norilor care aduc ploaia.

21 decembrie 2020  Stiri

Iată câteva picături din însemnările mele „argintii”:

M-am bucurat mult că spectacolul online cu piesa mea ZOOM BIRTHDAY PARTY a fost inclus în ediția aniversară a FNT 2020. Ca dramaturg româno-american care a debutat în tumultul anilor 1990 (secolul trecut J) în România și trăiește în SUA de 20 de ani, e important pentru mine să simt că fac parte din fibra artistică a ambelor țări. Scriitorii fără frontiere, care se mișcă natural în mai multe culturi, sunt deja o realitate a mileniului trei.

Internetul ne oferă tuturor acest silver lining al unei comunități globale – suntem împreună, pe meridiane diferite. FNT 2020 ne-a adus în spațiul vibrant și generos al multiplicității online, al prezentului teatral colectiv – monștri sacri, nume mari și mici, rebeli fără frontiere, spectatori entuziaști sau sceptici, artiști cu experiență, tineri la început de drum, ne-am adunat pe pagini online și ne-am scufundat în ecrane, uitând de Netflix sau HBO, prezenți pe/la FNT.

Am scris Zoom Birthday Party pentru spațiul virtual. Acțiunea piesei se petrece în timp real, pe Zoom. Actorii americani au jucat live, în fiecare seară, de acasă, pentru camera laptop-ului personal. Nu au avut parte de aplauzele spectatorilor, ci de felicitări pe rețele sociale sau prin e-mail… În festival am prezentat înregistrarea video a spectacolului, ca toată lumea. Dar online-ul a fost sala noastră de joc de la început.

Actorii și regizorii americani au fost încântați de festival, au share-uit pe Facebook fotografii și pagina noastră din FNT, simțindu-se pentru câteva zile parte integrantă a comunității teatrale românești. Au călătorit (virtual) în România. Helen T. Clark a postat, mai în glumă mai în serios: „România e minunată, îmi place mult aici”. Ceilalți au răspuns: „Și nouă!”

FNT ne-a adus o felie de entuziasm care merită savurată și apreciată.

Sigur că preferăm să fim împreună într-o sală de spectacol, să auzim râsetele publicului, să simțim acea energie colectivă care cândva se numea catharsis. Nu putem ignora însă realitatea hibridă a mileniului trei. Vrem nu vrem, traversăm împreună granițe cibernetice, ne adaptăm la conviețuirea emoției cu pixelii computerizați.

E mai bine, e mai rău? E altfel.

  

Saviana STĂNESCU

dramaturg (SUA/România)