class="">ZOOM BIRTHDAY PARTY de Saviana Stănescu

ZOOM BIRTHDAY PARTY de Saviana Stănescu

29 noiembrie | 15:00 – www.fnt.ro

VIZIONARE ÎNCHEIATĂ Spectacolul a fost disponibil pentru vizionare de duminică, 29 noiembrie, ora 15:00, până marți, 1 decembrie, ora 15:00.

În aprilie, după doar două săptămâni de carantină pandemică, am primit o provocare interesantă de la un teatru experimental din Ithaca, orășelul universitar din statul New York unde sunt profesoară de scriere dramatică și teatru contemporan: să scriu o piesă scurtă a cărei acțiune se întâmplă chiar atunci, în timpul pandemiei. Cinci alți dramaturgi din țări diferite au primit aceeași temă artistică: Santiago Loza din Buenos Aires, Iva Brdar din Belgrad, Rebekka Kricheldorf din Berlin, Jorgelina Cerritos din San Salvador, Lyrae Van Clief-Stefanon din Ithaca.

Vezi evenimente din aceeași zi

Traducerea în limba română: Saviana Stănescu

Cu: Helen T. Clark, Joey D’Amore, Elizabeth Mozer

Regia: Sam Buggeln și Beth F. Milles

Regia tehnică: Jennifer Schilansky

Video Design și Live Mixing: Noah Elman

Durata: 20min

Producător: The Cherry Arts Inc, Ithaca, New York, 2020

Spectacol în limba engleză cu subtitrare în limba română

Ne-am mobilizat cu toții și am scris piesele scurte care ulterior au fost inter-conectate într-un spectacol virtual numit Felt Sad, Posted a Frog (and other streams of global quarantine), regizat de Sam Buggeln și Beth F. Milles. Titlul spectacolului virtual – Am fost trist, am postat o broască – era desigur menit să aducă o brumă de umor și să facă tristețea singurătăților carantinate mai suportabilă.

Eu am scris Zoom Birthday Party, o piesă care se petrece în timp real, pe Zoom – e ziua de naștere a unei studente românce la New York, al cărei frate mai mic locuiește cu bunica în Oești, un sat din județul Argeș. Mama lor lucrează în Italia, având grijă de un bătrân, ca să poată întreține familia. Știm bine cât de des se întâmplă astfel de lucruri în România… Mă joc și cu stereotipul lui Dracula, tocmai pentru că americanii îl cunosc foarte bine și îmi place să-i provoc puțin în piesele mele cu imigranți, împingând imagini familiare spre nefamiliar și absurd, pentru a arăta tragicomedia vieții imigrantine. Spectatorii români for avea șansa să vadă Zoom Birthday Party în traducerea mea, cu distribuția originală – Helen T. Clark, Elizabeth Mozer, Joey D’Amore. (…) – Saviana Stanescu (fragment dintr-un text publicat in Scena.ro, rubrica New York Puzzle)