class="">Arta de a fi actor și spectator – Oedip rege la Festivalul Național de Teatru, 2022 (Andrei Bulboacă, LiterNet.ro)

Arta de a fi actor și spectator – Oedip rege la Festivalul Național de Teatru, 2022 (Andrei Bulboacă, LiterNet.ro)

Unul dintre cele mai așteptate spectacole din cadrul ediției 2022 a Festivalului Național de Teatru, desfășurat an de an la București (și translatat online în anii pandemiei), a fost Oedip Rege produs la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. Încă de la premieră a născut diferite păreri, opinii și a stârnit curiozitatea, inclusiv prin modul de desfășurare: spectacolul este itinerant prin teatru, se stă în picioare, actorii joacă lângă tine, te ating, le simți emoția și trăirea.

15 noiembrie 2022  FNT în presă

Spațiile TNB-ului s-au achitat cu brio de această îndatorire, iar spectatorii au avut ocazia să se afle chiar ei pe scenă în timpul unei reprezentații, lucru ce nu se întâmplă în fiecare zi. Întunericul sălii este un spațiu de protecție între public și lumea de pe scenă, fiind ușor observabilă foiala spectatorilor atunci când actorii interacționează cu publicul, sau când lumina din sală rămâne aprinsă în timpul vreunei reprezentații.

Unii se simt mai comod să ia parte la convenție, alții mai anxioși, cert este însă că fiecare se raportează în mod diferit la lumea creată pe scenă. Dar ce se întâmplă însă, când tu și cu ceilalți sunteți personaje colective în spectacol, actorii joacă la câțiva centimetri de tine, te ating, ți se adresează direct, se uită în ochii tăi, și efectiv nu mai ai unde să mergi să te protejezi? Este o ieșire din zona de confort pentru că tu faci parte din acțiune, ești cetățean al Tebei. În debutul spectacolului, preotul se adresează direct publicului spunând: Cetățeni ai Tebei, apropiați-vă!. Din acel moment te-ai transpus în lumea cetății, faci parte din poporul care este martor la tragedia lui Oedip. (Andrei Bulboacă, Arta de a fi actor și spectator – Oedip rege la Festivalul Național de Teatru, 2022)

Citiți integral pe LiterNet.ro