class="">Premiul cel mai bun poem al anului – Întoarcerea acasă la Festivalul Național de Teatru, 2022 (Mihai Brezeanu, LiterNet.ro)

Premiul cel mai bun poem al anului – Întoarcerea acasă la Festivalul Național de Teatru, 2022 (Mihai Brezeanu, LiterNet.ro)

Recviem. Sau Întoarcerea acasă. Piesa de Matei Vișniec, scrisă în 2004, în franceză, sub titlul Le retour à la maison. Montat sub primul titlul de Alexandru Dabija la TNB în 2016. Montat sub al doilea titlu de Botond Nagy la Teatrul Municipal Matei Vișniec din Suceava în 2022 și selecționat în FNT 2022. 9 actori (din cei 10 ai trupei sucevene). Un general (Cătălin Ștefan Mîndru), un gropar (Alexandru Marin), o seamă de morți (Cristina Florea, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Clara Popadiuc, Bogdan Amurăriței, Răzvan Bănuț, Horia Butnaru, interpretând felurite personaje).

15 noiembrie 2022  FNT în presă

Un mix de muzici originale, interpretări live (Răzvan Bănuț, Bogdan Amurăriței și Horia Butnaru sunt trupa de hip-hop The Proletars, cele 4 fete dau tulburătoare voci unor doine cumplite) și sunete hipnotice (Claudiu Urse). O seamă de surse de lumină, izbind din direcții multiple (într-o anumită scenă, un reflector mobil, mânuit de Horia Butnaru, are alură de drujbă), contribuind major la confiscarea atenției spectatorului (Cristian Niculescu).

Ne aflăm într-un imens cavou cu pereți negri și fără de uși (decorul și costumele: Andreea Săndulescu). Deasupra noastră, groparul. Doar el și generalul au acces la lumea de deasupra. El și dispăruții. Ceilalți sunt(em) morți și ne așteptăm ordinele de defilare. Războiul (care a durat zeci de ani) s-a sfârșit, iertarea (orice ar însemna ea) a venit, morții se vor întoarce acasă. Textul lui Vișniec caută să facă ordine în sosirea-defilare acasă.

Pe rând, categoriile de morți iau cuvântul și cer o poziție privilegiată pentru ei și cei care au murit asemenea lor (cei împușcați în inimă, cele violate, cei arși, cei intoxicați cu gaze toxice, cei împușcați în ceafă, cei cu cadavrele întregi, cei cu cadavrele dezmembrate, dezertorii, cei care s-au ascuns sub cadavre, vinovații de înaltă trădare, torționarii judecați și executați, cei care au crezut până la capăt în victorie, cei care n-au crezut până la capăt în victorie, cei care n-au crezut deloc în victorie, cei care, cele care, cei, cele,…).

Citiți integral pe LiterNet.ro