class="">Daniela Nane, în Pasajul FNT: „La spectacolul nostru, unii spectatori vin de două-trei ori”.

Daniela Nane, în Pasajul FNT: „La spectacolul nostru, unii spectatori vin de două-trei ori”.

Ne despart doar două zile de Deschiderea oficială a celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. O ediţie de excepţie, aniversând un sfert de secol de poveşti extraordinare pe scena Teatrului românesc.

21 octombrie 2015,  Comunicate de Presă

Ne despart doar două zile de Deschiderea oficială a celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. O ediţie de excepţie, aniversând un sfert de secol de poveşti extraordinare pe scena Teatrului românesc. Vremea mohorâtă şi În răcire se răsfrânge deja pe feţele şi În vestimentaţia trecătorilor din Pasajul FNT (Pasajul Universităţii).

un articol de Cristina Enescu

Şi totuşi, sfârşitul de octombrie e luminos În Bucureşti. E o fierbere frumoasă În Pasaj, În toată viaţa culturală a Capitalei şi chiar dincolo de ea, Întrucât unele din spectacolele din FNT vor fi transmise la Braşov, Piteşti, Timişoara, Constanţa dar şi la Paris, Viena, Chişinău (mai multe informaţii găsiţi pe www.fnt.ro).

Pasajul FNT schimbă pentru 10 zile geografia culturală a centrului Capitalei şi oferă publicului posibilitatea de a cunoaşte unii dintre actorii care joacă În spectacolele din festival. Marţi, 20 octombrie, publicul trecător prin Pasaj s-a putut Întâlni cu actriţa Daniela Nane – nu doar o femeie foarte frumoasă ci şi membră a echipei Teatrului Bulandra de mulţi ani.  Încântată de afişele expoziţiei „Afişele vremii. Vremea teatrului”, dedicată acestei ediţii aniversare a FNT, Daniela Nane a venit pe scena din Pasaj pentru a vorbi publicului despre spectacolul „Conversaţie după Înmormântare” de Yasmina Reza, În traducerea regretatului Alex Leo Şerban, o producţie a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti.

Spectacolul, În regia lui Alexandru Darie, Îi mai are În distribuţie pe Cornel Scripcaru, Ana Ioana Macaria, Marius Chivu, Dan Aştilean şi Camelia Maxim, a avut premiera acum aproape un an şi se va juca În FNT la Teatrul Bulandra, sala Studio Space, În zilele de 24 şi 25 octombrie.

Pompilius Onofrei, purtătorul de cuvânt al FNT, a prezentat-o pe Daniela Nane şi spectacolul „Conversaţie după Înmormântare” precizând că, În festival, spectacolele au o Încărcătură emoţională aparte. „La data apariţiei sale, În decembrie 2014, acest spectacol a suscitat critici elogioase din partea unui număr important de observatori ai fenomenului teatral românesc”, a amintit Pompilius Onofrei, inclusiv pentru că marchează revenirea regizorului Alexandru Darie „la nişte coordonate regizorale cu care la Începuturile sale a impresionat În mod deosebit.

Actriţa şi-a exprimat bucuria legat de reÎntâlnirea cu „vraja spectacolelor” regizate de acest regizor: „Spectacolul are 6 personaje pe cât de diferite, pe atÎt de complexe şi greu de interpretat. Fiecare În parte e un univers.” Piesa emană „un sentiment acut cehovian”, care vine nu atât din scriitura piesei cât din montarea şi regia de excepţie. „Iniţial textul mi s-a părut de o plicticoşenie teribilă” a spus actriţa, Însă bagheta regizorală a reuşit să aducă la suprafaţă sensuri la care poate nici autoarea textului nu s-ar fi gândit. Piesa oferă În paralel două niveluri de Înţelegere, iar „În final descoperim că există un al treilea nivel de receptare, când se descoperă de fapt cheia acestor personaje. Sunt şase personaje În căutarea fericirii, a bucuriei de a trăi. La urma urmei, acesta e un sentiment profund uman, goana de a găsi fericirea. «Eliza asta, personajul tău, e o vacă» Îmi spunea regizorul la Început. Desigur, Însă, prostia nu se poate juca fără inteligenţă” a adăugat Daniela Nane.

Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la acest eveniment

La Întrebarea dacă, la aproape un an de la premieră, acesta este Încă un spectacol nou, actriţa a răspuns: „E nou În fiecare seară pentru publicul care vine prima dată să Îl vadă. Spun asta pentru că sunt oameni care vin a doua, a treia oară, pentru că ajung să Înţeleagă astfel mai multe despre sensurile piesei.”

Pe Daniela Nane o puteţi vedea şi În afara FNT la Teatrul Bulandra În spectacolele „Omul cel bun din Seciuan” (regia Andrei Şerban), ” O scrisoare pierdută” (regia Doru Ana, spectacol aflat la a opta stagiune) şi „Mamouret”, cu Tamara Buciuceanu În rolul principal (regia Dinu Cernescu).

„Efemeritatea teatrului face parte din farmecul absolut al teatrului” a Încheiat Pompilius Onofrei Întâlnirea cu Daniela Nane, care a rămas apoi să ofere autografe.

Foto: Adi Bulboacă