class="">Dublă lansare de carte – „Clipe de teatru” şi „Globetrotter din fotoliu”

Dublă lansare de carte – „Clipe de teatru” şi „Globetrotter din fotoliu”

Sâmbătă, 31 octombrie, la ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea, a avut loc lansarea cărţilor „Clipe de teatru” de Doina Papp (Editura Tracus Arte Bucureşti, 2015) şi „Globetrotter din fotoliu” de Claudiu Groza (Editura Tribuna Cluj, 2014).

1 noiembrie 2015,  Comunicate de Presă

Sâmbătă, 31 octombrie, la ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea, a avut loc lansarea cărţilor „Clipe de teatru” de Doina Papp (Editura Tracus Arte Bucureşti,  2015) şi „Globetrotter din fotoliu” de Claudiu Groza (Editura Tribuna Cluj, 2014).

un articol de Florina Tecuceanu

Doina Papp, critic şi istoric de teatru, publicist, membru AICT (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru) şi al Uniunii Oamenilor de Teatru din România, este autor al volumelor monografice “Viaţa pe o scândură” (Teatrul Nottara), “Treptele iubirii”  (Silvia Popovici), “Un destin spulberat” (Dan Micu), “O poveste cu Horaţiu” (Horaţiu Mălăele). “Clipe de teatru” este cea mai recentă colecţie de cronici şi eseuri publicate de autoare În reviste culturale (“Revista 22”, “Teatrul azi”, “Scena”, “Observator Cultural”, “Luceafărul”), rostite la radio sau televiziune.

“Mărturisirea pe care vreau să v-o fac este aceea că, dincolo de faptul că lăsăm consemnate cronicile noastre de spectatori şi de spectatori profesionişti, vreau să vă spun că eu scriu cronică de plăcere. De-a lungul timpului am descoperit că nu judecăţile de tip mi-a plăcut, nu mi-a plăcut, tragem linie şi adunăm sunt importante, ci faptul că pentru mine fiecare spectacol este o provocare, În sensul de trăire spirituală; este o Întoarcere la bibliotecă, la cercetare, la documentare. Şi toate lucrurile acestea se topesc În ceva foarte personal. De aceea mie mi-ar plăcea să cred că toate aceste cronici, ale mele şi ale colegilor, vorbesc despre un mod de a vedea teatrul, despre un sistem de valori şi despre un mod de a cultiva limba”, a declarat Doina Papp.

Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

Claudiu Groza activează În domeniul publicistic de peste 20 de ani, este teatrolog, critic literar şi jurnalist, selecţioner la Festivalul de Teatru Nou. Claudiu Groza face parte dintre acei  cronicari dispuşi oricând să urce Într-un tren, microbuz, sau maşină pentru a ajunge Într-un colţ de ţară, acolo unde un festival sau un teatru Îl aşteaptă să Îi vadă producţiile.

“Am scris de curând un eseu ca o reacţie la nişte observaţii ale unei regizoare, În care spuneam că stau de 22 de ani Împreună cu regizorii şi cu actorii, Încercând să Îi Înţeleg, să le Înţeleg toanele, să fiu lângă ei, să Îi susţin şi să scriu despre ei. Şi nu este un moft, deşi poate pare forţată comparaţia, dar este ca şi cum un bufon ar sta tot timpul lângă un rege. Noi suntem ca nişte mânuitori de cuvinte În preajma acelei scene… Cred că nu poţi să faci critică de teatru ca atare şi cronică de teatru dacă nu iubeşti teatrul şi oamenii teatrului”, a declarat Claudiu Groza.

Foto: Florin Biolan