class="">În căutarea hazului bonom de altădată

În căutarea hazului bonom de altădată

O expoziţie cu totul specială, dedicată unui actor – veritabil om de cultură, care a trăit între anii 1881-1968), va fi vernisată luni, 27 octombrie, ora 21.45, la Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni. A fost intitulată: “Actorul Ion Manu – Hazul bonom şi ironia subtilă” şi va fi deschisă publicului până la 2 noiembrie.

26 octombrie 2014,  Comunicate de Presă

O expoziţie cu totul specială, dedicată unui actor / veritabil om de cultură, care a trăit Între anii 1881-1968), va fi vernisată luni, 27 octombrie, la ora 21.45, la Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni.

A fost intitulată: “Actorul Ion Manu / Hazul bonom şi ironia subtilă” şi va fi deschisă publicului până la 2 noiembrie.

un articol de Maria Sârbu

Astfel i se aduce un omagiu actorului, poetului, epigramistului Ion Manu / indubitabil, o personalitate complexă a timpului său. Şi, cu acest prilej, intră În circuitul Festivalului Naţional de Teatru Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni.

Curatorul expoziţiei, Irina Tapalagă, care este nepoata artistului Ion Manu, a muncit ca un profesionist, dar a pus, fără Îndoială, mult, mult suflet la montare. Era copil când bunicul ei s-a prăpădit şi totuşi Îl ţine minte. Desigur, Îl cunoaşte bine din poveştile mamei ei, fiica actorului / redutabila regizoare Sanda Manu.

Ion Manu

Şarmant, Înzestrat cu un verb vitriolant când scria epigrame, cu profunzime În creaţia poetică şi cu aplomb pe scenă, Ion Manu a fost ceea ce se numeşte “om de cultură”, un exemplu de ce a Însemnat un adevărat om de cultură la Începutul secolului al XX-lea.

În spaţiul generos al Centrului Cultural “Ion Manu” Otopeni, având ca sprijin şi un luminator bun, Irina Tapalagă a construit o poveste: cu fotografii, epigrame, poezii, caricaturi şi câteva obiecte ale artistului: fracul, jobenul, papionul, alte lucruri mici dar cu valoare sentimentală.

“Publicul se va putea delecta citind epigrame şi vizionând mici fragmente din spectacolul «Conu Leonida faţă cu reacţiunea». Sunt fotografii scanate, schiţe, pe care i le-au făcut diverse personalităţi ale vremii. Lucrul a fost interesant; mama mi-a dat toate cutiile În care ţinea scrisorile şi fotografiile.

Click pe link pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

Este emoţionant şi pentru mine, şi pentru ea. Am făcut nişte colaje, panouri mici şi frumoase, cu fotografii de familie, combinate cu scrisori: fotografii cu mama lui, scrisori pe care el i le scria. Sunt foarte amuzante şi cine va avea răbdare să le citească – şi se pot citi foarte bine – o să aibă o surpriză: despre cum erau vremurile şi viaţa atunci.

Am Încercat, totuşi, să selectez cu obiectivitate şi nu ştiu dacă am reuşit până la capăt. Am amestecat fotografii de teatru cu fotografii din civil, cum zicem noi. Când trece atâta timp, când un om nu mai e, se contopesc aceste lucruri: viaţa şi scena se unesc şi rămâne o personalitate. El a fost o persoană foarte specială.

ion manu 2

Avea un umor acid, dar fin. Nu era numai actor. Pe atunci nu puteai să fii actor, dacă nu aveai În spate rafinament, educaţie, civilizaţe”, povesteşte cu emoţie Irina Tapalagă, adăugând că, spre sfârşitul vieţii, Ion Manu a scos şi o carte / “Amintirile unui uituc”, În care Îşi povesteşte viaţa, cu detaşarea unei vârste Înaintate.

Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, a avut ideea ca la vernisajul din 27 octombrie să fie prezente trei generaţii care se leagă de numele artistului: fiica – Sanda Manu; nepoata lui şi fiica regizoarei / Irina Tapalagă şi fiul ei Ştefan / strănepotul lui Ion Manu. Clipe emoţionante „ce suspendă timpul, facând loc unui moment de adevarat privilegiu”.

Foto: Adi Bulboacă / Florin Biolan