class="">Iulia Colan aduce „Flori pentru Algernon” pe scena Festivalului Naţional de Teatru

Iulia Colan aduce „Flori pentru Algernon” pe scena Festivalului Naţional de Teatru

Iulia Colan va participa în Festivalul Naţional de Teatru cu “Flori pentru Algernon”, un spectacol pe care l-a făcut singură de la cap la coadă. Spectacolul (după cartea lui Daniel Keyes) se joacă îndeobşte la Teatrul Act. Iulia Colan este angajată a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

19 august 2015,  Comunicate de Presă

Iulia Colan va participa În Festivalul Naţional de Teatru (23 octombrie / 1 noiembrie 2015) cu “Flori pentru Algernon”, un spectacol pe care l-a făcut singură de la cap la coadă. Spectacolul (după cartea lui Daniel Keyes) se joacă Îndeobşte la Teatrul Act. Iulia Colan este angajată a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

de Andrei Crăciun

Cum e, Iulia Colan, să fii selecţionată În Festivalul Naţional de Teatru cu un spectacol În care joci doar dumneata? Ce Înseamnă pentru tine treaba asta? Dar pentru spectacol?

O mare bucurie. Dar nu pentru că sunt singură În spectacol, ci pentru că este un spectacol pe care l-am făcut singură de la cap la coadă. Singura alegere care nu Îmi aparţine este cea muzicală.

Mă bucur că spectacolul nu a fost trecut cu vederea şi Îi mulţumesc mult doamnei Marina Constantinescu, cea care a susţinut de la Început spectacolul meu. Şi domnului Marcel Iureş pentru primirea călduroasă (n.r. / la Teatrul Act, unde se joacă „Flori pentru Algernon”).

Cum a apărut „Flori pentru Algernon”, spectacolul?

Printr-un cadou de ziua mea. Am primit cartea „Flori pentru Algernon” de la cel mai bun prieten şi n-am putut să o las din mână. Mi-a plăcut atât de mult cartea, Încât am eludat sexul personajului. Prin urmare, el a devenit ea. Prima dată a Început ca un monolog pentru repertoriu (În facultate). Apoi am Îndrăznit să fac un monolog mai mare, pentru că nu aveam al doilea proiect de licenţă (fusesem internată În spital cu noduli pe corzile vocale).

Apoi, o perioadă, l-am lăsat. Până anul trecut, când mi-a reapărut În minte. Şi de data asta nu l-am mai putut lăsa. L-am mărit, l-am aprofundat, l-am Îmbrăcat şi curăţat pentru ca, anul ăsta, sa-l scot În lume. A văzut lumina În mod oficial În martie anul curent, la Teatrul Act.

Cum crezi că se va sfârşi viaţa acestui spectacol?

Nu ştiu şi nu mă gândesc În termenii aceştia.

Care este natura relaţiei tale cu Festivalul Naţional de Teatru? Ai mai jucat În Festival? Cum a fost? Când a fost? De ce a fost aşa?

O relaţie prin care ar trebui să treacă fiecare actor măcar o dată: de participant. Am mai fost prezentă şi În alţi ani cu Teatrul Naţional din Craiova, unde sunt angajată. Anul acesta, voi fi prezentă atât cu Teatrul Act cât şi cu echipa Naţionalului craiovean, cu un spectacol care merită văzut („Spargerea“ după Răzvan Petrescu), În regia tânărului şi talentatului Dragoş Muşoiu.

Dacă erai dumneata selecţionerul acestui Festival, ai fi optat pentru “Flori pentru Algernon” cu Iulia Colan?

Absolut!

Dacă n-aş fi fost deja să te văd, cum m-ai convinge să vin văd acest spectacol?

Cu prezentarea sinceră şi succintă a spectacolului de pe site-ul Teatrului Act.

Festivalul Naţional de Teatru Împlineşte În acest an frumoasa vârstă de douăzeci şi cinci de ani. Ce Îi urezi, pe această cale? Ce sfaturi ai pentru organizatorii FNT? Ce e de făcut mai bine? Şi fii brutal de sinceră, te rog!

Cred că cea mai importantă În alegere rămâne calitatea. Dar, din nou, cine stabileşte asta? Din această perspectivă, lumea asta e atât de subiectivă, frumoasă şi eclectică: pentru că nimeni nu e judecătorul suprem. Deci, nici eu nu pot da sentinţe. Şi nici titlul de sfătuitor nu pot să mi-l arog.

Ai apucat să te uiţi peste lista spectacolelor selecţionate În acest an? Intenţionezi să mergi să vezi câteva? Ai timp? Voi, actorii, aveţi timp să vedeţi spectacolele din Festival? Sunteţi parte la această bucurie a publicului din oraşul Bucureşti?

Dacă nu voi avea spectacole programate la sediu, e posibil să merg la unele dintre ele.

Foto: Teatrul Act