class="">Pasajul, trecătorul şi actorul

Pasajul, trecătorul şi actorul

Trecătorule, opreşte-te! E un îndemn pentru oricine trece, începând de luni, 19 octombrie, prin pasajul Universitate. Să nu fie atât de grăbit; să îngăduie pentru câteva clipe măcar să se uite în jur, să asculte. Şi va vedea că acest spaţiu nu e atât de gri, nu e atât de rece – e plin de culoare, e cald. E altfel.

20 octombrie 2015,  Comunicate de Presă

Trecătorule, opreşte-te! E un Îndemn pentru oricine trece, Începând de luni, 19 octombrie, prin pasajul Universitate. Să nu fie atât de grăbit; să Îngăduie pentru câteva clipe măcar să se uite În jur, să asculte. Şi va vedea că acest spaţiu nu e atât de gri, nu e atât de rece / e plin de culoare, e cald. E altfel.

un articol de Maria Sârbu

Va vedea nişte oameni / artişti de teatru, care chiar emană căldură sufletească şi vor să stea de vorbă cu el. Să-i vorbească despre ei, să-i spună cu ce se ocupă, ce joacă şi unde joacă. Să-i spună că tot ce fac ei este pentru el, trecătorul, potenţialul spectator de teatru.

Luni seara s-a dat startul evenimentelor din Pasajul Universitate, mai bine zis, s-a inaugurat Pasajul FNT. De ce? Păi, Începe Festivalul Naţional de Teatru, a 25-a ediţie (23 octombrie / 1 noiembrie). E sărbătoarea teatrului! Şi de ce să nu ştie tot omul de bună credinţă despre aceasta? De ce să nu ştie, de ce să nu-şi amintească cel grăbit, care intră În metrou sau iese din metrou, sau traversează pasajul pentru a merge În drumul său, că teatrul există pentru el. Pentru el, trecătorul prin pasaj, s-a organizat aici un fel de scenă de teatru, un spaţiu cu standuri, cu peste 250 de afişe de teatru (În 25 de ani de festival au fost multe spectacole), cu televizoare, cu fel de fel de materiale promoţionale, cu un podium pe care urcă actori din spectacolele selecţionate În FNT, ei adresându-se celui În trecere, invitându-l la teatru. Din acel du-te-vino, unii oameni s-au arătat nedumeriţi, alţii curioşi sau mulţumiţi de ceea ce se Întâmplă.

Click pe acest link pentru a vedea o GALERIE FOTO din Pasajul FNT!

La un stand, Margareta Pâslaru e Înconjurată de lume. Răsună cântecul „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi”. De fapt, artista dă autografe pe un album mai special: „Actorii cântă”, un produs cu 20 de piese pe muzica acestei artiste, realizat Întru a fi vândut, iar banii transferaţi În conturile Campaniei „Artiştii pentru artişti”, organizată de Uniunea Teatrală din România. Piesele muzicale sunt interpretate de actorii Emilia Popescu, Marius Manole, Maria Buză, Mihai Bisericanu, Marius Bodochi, Silviu Biriş,  Mirela Jienescu, Corina Chiriac, Rodica Mandache, Gelu Niţu, Ovidiu Niculescu, Anca Sigartău, Florin Zamfirescu şi, desigur, Margareta Pâslaru, care va fi zilnic În pasaj, Între orele 16.30 şi 18.30.

Da, multă lume a procurat CD-ul În ziua inaugurării Pasajului FNT, iar Margareta Pâslaru declară: „Am fost invitată, şi o astfel de invitaţie nu se refuză. Îmi face o deosebită plăcere că, de fiecare data când soseşte un metrou, alt val de melomani se Îndreaptă către acest stand. Ne-a mers foarte bine. Noi avem o cauză majoră, vrem să ajutăm, prin UNITER, artiştii În vârstă, care au probleme de sănătate şi s-au retras de pe scenă. Iată ce mă mobilizează. Publicul este dornic să obţină un autograf sau să ne vadă pe noi aici. Este o bucurie să putem lua contactul direct cu ascultătorii”.

margareta paslaru

E un gest caritabil pe care Îl poate face oricine. Albumul cu cele 20 de piese costă 20 de lei, adică un leu pe un cântec, cum spunea amfitrionul evenimentului de deschidere, jurnalistul Pompilius Onofrei.

Publicul a fost anunţat că În perioada festivalului, zilnic, va fi difuzat În direct, În pasaj, un spectacol din FNT. Astfel Pasajul Universitate va fi şi un fel de sală de teatru.

Pe podium au urcat luni actriţele Antoaneta Cojocaru şi Mihaela Teleoacă, protagonistele spectacolului „Cea mai puternică”, după Strindberg, o producţie a Teatrului de Comedie. „E foarte frumos că se opreşte lumea aici şi s-o invităm În sălile de teatru. E foarte important să avem un contact atât de direct şi sincer cu spectatorii (…) Aici la metrou se Întâmplă ceva minunat. Ar fi frumos ca oamenii să se Întoarcă la acele momente din trecut, când Întrebau, la intrarea În teatru: nu aveţi un bilet În plus?”, a spus Antoaneta Cojocaru.

Mihaela Teleoacă a ţinut să afirme sus şi tare că acest spectacol e dedicat bărbaţilor: „Două femei iubesc acelaşi bărbat. Soţia şi amanta (…) Spectacolul nostru are nevoie de public. În sală, publicul stă foarte aproape de noi şi ne dă energie atunci când jucăm, acolo, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie. Veniţi, că avem nevoie de voi”.

Au venit alte două actriţe cu acelaşi Îndemn către trecători de a merge la teatru. Emilia Dobrin şi Ilinca Manolache, care joacă În spectacolul Teatrului Mic „Casa cu pisici” de Radu Iacoban.

Emilia Dobrin: „Veniţi la teatru, este o atitudine faţă de tot ce se Întâmplă acum În România. Mergând la teatru, puteţi să Închideţi pentru câteva ore televizorul şi să uitaţi de ceea ce este În jurul vostru… Să uităm că strada este atât de murdară şi nu avem nici un gând bun pentru ea. Hai la teatru! Uitaţi de televizor! Vreau să vi se Întâmple ceva bun (…) Vă asigur că sunt poveştile noastre şi nu ale celor de la televizor. Veniţi la teatru, că acolo e viaţa noastră, a tuturor”.

S-au dat autografe multe În Pasajul FNT. Lumea s-a fotografiat cu actriţele. A fost forfotă, la ceas de seară, În drumul spre metrou şi dinspre metrou. Aşa va fi până la 1 noiembrie, zi de zi. Intraţi În Pasajul FNT!

Mihaela Teleoacă, Pompilius Onofrei şi Antoaneta Cojocaru, În Pasajul FNT

Foto: Adi Marineci