class="">Radu Iacoban: „«Casa cu Pisici» e un demers onest realizat într-un spaţiu intim“

Radu Iacoban: „«Casa cu Pisici» e un demers onest realizat într-un spaţiu intim“

Radu Iacoban, cu cărţile pe faţă despre „Casa cu pisici“, cel mai recent spectacol regizat după o piesă de dramaturgul Radu Iacoban. Se joacă la Foarte Mic. Acum, şi în Festivalul Naţional de Teatru!

26 august 2015,  Comunicate de Presă

Radu Iacoban, cu cărţile pe faţă despre „Casa cu pisici“, cel mai recent spectacol regizat după o piesă de dramaturgul Radu Iacoban. Se joacă la Foarte Mic. Acum, şi În Festivalul Naţional de Teatru!

interviu de Andrei Crăciun

E prima ta selectare / ca regizor / În Festivalul Naţional de Teatru? Care e istoricul tău cu FNT?

Radu Iacoban: Istoricul e constituit din participări În calitate de actor În diverse proiecte În ultimii ani. Cele mai dragi sunt „(CU)CUIEINFRUNTE“ de la Green Hours realizat Împreună cu Tudor Istodor şi „20/20“ realizat de Gianina Cărbunariu.

De ce crezi că acest spectacol / „Casa cu pisici” a fost alesul? Ce are special această piesă? Când ai scris-o te gândeai că o să aibă o asemenea traiectorie? Te aşteptai?

„Casa cu Pisici“ e un demers onest, realizat Într-un spaţiu intim – sala Teatrului Foarte Mic – cu trei super-actriţe. Emilia (n.r. / Emilia Dobrin), Andreea (n.r. / Andreea Grămoşteanu) şi Ilinca (n.r. / Manolache) sunt cele alese. Plus spaţiul imaginat de Mihaela Ularu (n.r. / scenograful spectacolului). Fără ele nu ştiu cât de aleşi am fi fost. De aşteptat, nu mă aşteptam, dar În acelaşi timp aveam cu toţii conştiinţa curată la finalul repetiţiilor că spectacolul realizat e bun. Selecţia la festival ne onorează şi ajută spectacolul.

casa cu pisici

Emilia Dobrin şi Ilinca Manolache, În spectacolul „Casa cu pisici“. Foto: Andrei Runcanu

Care a fost prima ta reacţie când ai aflat că spectacolul a fost selecţionat la FNT? 

M-am super-bucurat. I-am spus Anei (n.r. / Ana Ularu, iubita lui Radu Iacoban), le-am spus fetelor (n.r. / actriţelor) şi, după aceea, evident, direcţiunii.

O SUTĂ DE ANI DE “CASA CU PISICI”

Ce ai vrea să se ştie peste cincizeci de ani despre spectacolul „Casa cu pisici”?

Că e o poveste valabilă şi peste 100 de ani.

Cât Înseamnă pentru tine această selecţie? 

Înseamnă o bilă albă la CV. Când oamenii din breaslă Îţi apreciază munca e minunat.

Care e următorul pas pentru dramaturgul şi regizorul Radu Iacoban? Dar pentru actorul Radu Iacoban? 

Pentru regizorul şi dramaturgul – mamă, cum sună! – urmează doi paşi. Unul la TNB – În cadrul proiectului 9G – care se numeşte „After Hours“ şi altul la Teatrul de Comedie – În cadrul proiectului „Comedia Tine la Tineri“, care se numeşte „Emancipare“. Sper să fie două spectacole de impact şi să le răsplătesc Încrederea celor care mi-au oferit această şansă. Actorul va face parte din distribuţia spectacolului „Dragoste şi Înţelegere” care va fi realizat la Teatrul Foarte Mic.

Când erai la Început de drum cum te uitai la FNT? Dar acum / cum te uiţi?

Mă uit la FNT ca la un eveniment cultural important. Amărât atunci când nu fac parte din el şi fericit atunci când sunt implicat.

Eşti un spectator al spectacolelor din FNT? Ce Îţi place să vezi / spectacolele din ţară sau pe cele din Bucureşti? Ai o ierarhie? 

Văd spectacole din ţară. Ăsta e cumva şi avantajul FNT. Şi mă minunez de fiecare dată cât de full sunt sălile de spectacole.

Radu Iacoban, ai pisici? Şi dacă da, ce nume au? Le-ai dus să vadă şi ele „Casa cu pisici”? Intenţionezi să…? 

N-am pisici. Dar Îmi plac.

Care e punctul forte al regizorului şi dramaturgului Radu Iacoban? De ce dumneata şi nu altul? Din această triplă personalitate / regizor, dramaturg, actor / pe cine preferi? Cu cine te Înţelegi cel mai bine? 

Onestitatea. Îmi doresc ca fiecare spectacol să meargă cât mai sincer Înspre spectator. Şi diversitatea. Nu mă preocupă niciodată acelaşi lucru. Nu aleg Între cele trei şi Încerc pe cât posibil să fiu cât mai profi cu cea pe care o fac În momentul ăla. Dacă şansa mi-a surâs să le fac pe primele două mai mult În ultima vreme, Înseamnă ca aşa trebuia să se Întâmple. Şi că lucrul pe care mi-l imaginez În poveştile propuse contează. Pentru public şi pentru breaslă. Şi asta mă face fericit.