class="">FAUST, DRUMUL CLIPEI – Silviu Purcărete

FAUST, DRUMUL CLIPEI – Silviu Purcărete

22 noiembrie | 15:00 – www.fnt.ro

VIZIONARE ÎNCHEIATĂ Spectacolul a fost disponibil pentru vizionare de duminică, 22 noiembrie, ora 15:00, până marți, 24 noiembrie, ora 15:00.

Documentarul îl urmăreşte pe Silviu Purcărete la repetiţiile monumentalului spectacol „Faust” după Goethe. O încercare de pătrundere în universul regizorului Silviu Purcărete, via Goethe, pornind de la spectacolul montat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, în 2007.

VEZI ALTE EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Scenariul și regia filmului: Laurențiu Damian

Imaginea: Dănuț Pădure

Muzica: Ştefan Elefteriu

Durata: 50min

Producător delegat: Marilena Ilieşiu

Producție: Editura Video a Ministerului Culturii, 2009

După spectacolul „Faust” / Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu:

Scenariul și regia: Silviu Purcărete

Traducerea: Şt. A. Doinaş

Decor și Light Design: Helmut Stürmer

Costumele: Lia Manţoc

Muzica originală: Vasile Şirli

Orchestraţia: Doru Apreotesei

Video: Andu Dumitrescu

Asistent scenografie: Daniel Răduţă

Cu trupa de actori a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu

Mitul faustic, în viziunea lui Purcărete, implică o formulă specială de spectacol, desfășurat într-un spaţiu extins de la scenă clasică, la hala industrială. Laurențiu Damian îl urmăreşte pe Purcărete în faza de modelare a personajelor, a mişcării, a sunetelor, a spaţiului, a lumii faustice, dar şi în spectacolul finit, în care semnele teatrale devin mărci regizorale. Repetiţia şi spectacolul sunt jumătăţile unui întreg construit în jurul personalităţii marelui om de teatru, a cărui unică formă de exprimare este cea teatrală. Întregul film exploatează fuga lui Purcărete din zona cuvântului şi retragerea în realitatea scenică. Într-o manieră unică, Silviu Purcărete anulează compromisul din mitul faustic şi impune un creator eliberat prin propria operă.

Laurențiu Damian l-a „observat” cu camera pe Silviu Purcărete la repetiţiile spectacolului „Faust” (scenografia Helmut Stürmer, costumele Lia Manţoc, muzica Vasile Sirli, cu Ilie Gheorghe, Ofelia Popii) împrospătând plăcut memoria celor care au văzut la Sibiu spectacolul şi, în acelaşi timp, stârnind interesul pentru spectacolul de teatru celor care nu au avut şansa de a-l vedea. Spectacolul a fost realizat în cadrul manifestărilor Sibiu, Capitală Culturală Europeană în 2007. Spectacolul a fost realizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca”, în cadrul manifestărilor Sibiu, Capitala Europeană a anului 2008.

Acest making-of/documentar al spectacolului s-a făcut din necesitatea păstrării şi pe peliculă a unui spectacol extraordinar, despre care atât specialiştii cât şi publicul spun că ar fi cu adevărat o capodoperă.