class="">O ANUMITĂ STARE DE SPIRIT – Alexandru Darie

O ANUMITĂ STARE DE SPIRIT – Alexandru Darie

25 noiembrie | 15:00 – www.fnt.ro

VIZIONARE ÎNCHEIATĂ Documentarul a fost disponibil pentru vizionare online de miercuri, 25 noiembrie, ora 15:00, până vineri, 27 noiembrie, ora 15:00.

Filmul documentar își propune să înfățișeze prima întâlnire cu opera a regizorului Alexandru Darie, aflat într-un moment de vârf al carierei sale.

vezi evenimente din aceeași zi

Realizator: Alexandra Grigorescu-Ares

Ilustrația muzicală: Lidia Danciu

După spectacolul „Don Giovanni” / Opera Naţională București

Durata: 52min

Producător: TVR, 1995

Acest început a stârnit controverse dar, ceea ce este important, a declanșat în interiorul colbuit al operei române: O ANUMITĂ STARE DE SPIRIT.

Un film documentar, un making-off al montării pe scena Operei Naţionale Române a capodoperei „Don Giovanni”.

„În unicul making off realizat la spectacolele sale de televiziunea română, cel de la Opera din Bucureşti, la repetiţiile de la Don Giovanni, Ducu face figură de vedetă. Cântăreţii, cât erau ei de celebri, ascultau sfioşi indicaţiile pline de viaţă ale regizorului şi le executau cu smerenie, povestind apoi cât le-a fost de folositoare lecţia aceea de teatru. Filmul trădează în acelaşi timp plăcerea cu care regizorul trăieşte această aventură a creaţiei cu toate micile şi marile ei încercări, transformând în bucurie chiar şi momentele mai puţin plăcute. Arată cum se mobilizează fizic parcă dorind să transfere din energia sa celor care-l înconjoară. Mai direct spus, cum se agită, gesticulează, exemplifică, participă cu un entuziasm molipsitor la naşterea spectacolului. Pare că se înţelege bine şi cu cei tineri, şi cu cei marcaţi de vârstă şi de rutină. Fiindcă, da, în teatrele pe unde a fost Ducu Darie a contat drept liantul proteic, legătura dintre tradiţia marilor înaintaşi şi lumea de azi. La Oradea a venit după Radu Penciulescu şi Valeriu Moisescu, la Comedie, după David Esrig, Lucian Giurchescu, Gheorghe Harag, la Bulandra, după Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Cătălina Buzoianu şi e contemporan cu veşnic tânărul Andrei Şerban. Pe plan internaţional e recunoscut ca discipol al lui Giorgio Strehler, dar vorbeşte cu acelaşi respect despre Brook sau Grotowski.” („Ducu. Personajul şi opera”, articol de Doina Papp în Adevărul / bloguri, septembrie 2019)