class="">OCCIDENT EXPRESS de Matei Vișniec

OCCIDENT EXPRESS de Matei Vișniec

26 noiembrie | 16:00 – www.fnt.ro

VIZIONARE ÎNCHEIATĂ Spectacolul a fost disponibil pentru vizionare de joi, 26 noiembrie, ora 16:00, până sâmbătă, 28 noiembrie, ora 16:00.

Orientul şi Occidentul se întâlnesc în drama „Occident Express” de Matei Vişniec. Un text care face parte din trilogia balcanică a autorului și care duce mai departe analiza ideii contopirii acestor două lumi.

Vezi evenimente din aceeași zi

Traducerea în limba maghiară și dramaturgia: Ágota Bereczki

Cu:

Csatlós Lóránt, Dimény Levente, Firtos Edit, Gajai Ágnes, Hajdu Géza, Hunyadi István, Kardos M. Róbert, Kiss Csaba, Kiss Tamás, Román Eszter, Sebestyén Hunor, Tóth Tünde, Tőtős Ádám,  Trabalka Cecília, Pitz Melinda

Regia: Zalán Zakariás

Scenografia: Andra Bădulescu Vișniec

Light-design: Botond Nosz

Sound-design: Hunor-Lehel Boca

Durata: 1h 52min

Producător: Teatrul „Szigligeti” Oradea – Trupa „Szigligeti”, 2019

Spectacol în limba maghiară cu titrare în limba română

Nerecomandat persoanelor sub 12 ani

Titlul este un joc de cuvinte pe sintagma Orient Express, faimosul tren de lux, plin de aventurieri care se îndrepta spre tezaurele Orientului. Însă, în „Occident Express” locul viselor luxoase este luat de altfel de dorințe. Dorința de viață.

Unul servea călătoriile de plăcere ale bogaţilor din vest, celălalt transportă grupuri de oameni care se luptă pentru a avea un trai mai bun. În această piesă, Balcanii apar ca ideile stereotipizate ale unei persoane din occident în scenele cu filmarea, completate de fragmentele de poveste despre realitatea prăfuită a vieţii de zi cu zi. Aceste fragmente se concretizează în visele bătrânului orb, în simţul de responsabilitate al curvelor şi al proxeneţilor, în disperarea emigranţilor, sau în dialogurile dintre muzicienii care încearcă să-şi câştige pâinea prin pasajele de la metrou.

Spectacolul, prin problematica punctelor cardinale, a culturilor, a obiceiurilor, a etnicităţii, a occidentalităţii sau a orientalităţii, este, în mod unitar, despre fiinţa umană.

Credit foto: Vigh László Miklós