class="">Diversiune în eter romanul unei generații

Diversiune în eter romanul unei generații

de Radu Dinulescu
Editura Creator, 2022

Data lansării: duminică 6 noiembrie, ora: 15.30
Participă: Matei Vișniec

Preț: 30,00 ron

Apasă aici pentru a comanda cartea

[same_day_events_link]

Este o carte și un site web care, în sinergie, se adresează cititorului prin intermediul a 80 de QR-uri împrăștiate în majoritatea capitolelor. Poveștile, pentru că trama se desfășoară pe mai multe direcții, pornesc de la locuri, personaje, fapte reale din perioada 1966 – 1970, dar se duc în fantastic, sunt hiperbolizate pentru ca în final să ajungă să întâlnească prezentul, făcând o analogie la toate problemele și situațiile similare.

Romanul prezintă aventurile unor adolescenți din cartierul Țiglina 1, în perioada 1966 – 1970, care descoperă pe rând teatrul, sexul, moartea, muzica rock, minciuna comunistă, Metronomul lui Cornel Chiriac, Securitatea Statului, Combinatul Siderurgic… Cât despre modul de a trata personajul Emiliei din „Diversiune în eter” pot spune că am muncit foarte riguros la ceea ce se numește crearea unei lovituri de teatru. Nu cred că, citind această poveste, și-ar putea cineva imagina că Emilia Butar, diafană, angelică și cu o caligrafie desăvârșită, din mintea mea de copil, ar putea peste ani să răstoarne lumea, ar putea deveni motorul principal al unei reveniri spectaculoase în demersul de scriere al unui roman. Sigur că esența umană este previzibilă… Scriind acum, după ani, într-o ficțiune despre colega mea de clasă mi-am imaginat că se putea și ea îndrăgosti, din când în când, inclusiv de o voce atât de remarcabilă în istoria radioului… Aici cred că am fost just și am lăsat totul pentru ultimele pagini pentru ca misterul să planeze aproape până la final.

Cred că această punere a romanului sub semnul tragic al unei relații neîmplinite, este punctul forte și metafora generală a poveștii. În definitiv totul a fost o ratare tragică a destinelor noastre, cu mici excepții. Pentru că ne-am născut deja sacrificați…
Dar cel mai important lucru este că am aruncat o altă privire asupra acelor ani pentru că multă lume a uita sau nu mai vrea să știe cum era, cum eram, cum relaționam, cum trăiam cum… muream fiind totuși în viață.

Cititorii mei spun că am deschis un drum în literatură, că modul meu de a evoca, de a povesti mințind cu adevărul în mână, modul cum îmbin realul cu imaginarul, documentul cu pura ficțiune, fac din literatura mea o modalitate de exprimare autentică, originală… Doamne ajută! Pentru mine este numai un început, am multe alte subiecte aproape gata, altele abia creionate și fiecare carte va avea ceva de spus, puternic și radical.

Cartea a fost finanțată de Administrația Fondului Cultural Național AFCN.