class="">Festivalul Național de Teatru 2022. Repere – Ziua 1 – 5 noiembrie

Festivalul Național de Teatru 2022. Repere – Ziua 1 – 5 noiembrie

Porțile celei de-a 32-a ediții a Festivalului Naţional de Teatru se deschid oficial astăzi, de la ora 16:00, în Foaierul Tapiseriei (etaj 1) al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti cu două evenimente care își propun să cinstească memoria creatorului Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru, cel care a crezut și a sprijinit încă de la început necesitatea unui Festival de Teatru de anvergură națională în România. O invitație adresată publicului de a-și aminti de personalitatea marelui om de cultură nu doar ca actor, regizor, director de teatru, ci și ca OM. Dincolo de scenă.

5 noiembrie 2022  Stiri, Comunicate de presă FNT

Evenimentul debutează cu vernisajul unei expoziţii-document dedicată personalității lui Ion Caramitru, care va fi deschisă pe toată perioada FNT: „Caramitru – Dincolo de scenă”. Este o expoziție de fotografie realizată de Florin Ghioca, fotograful Teatrului Național din București, care a reușit să surprindă momente din viața maestrului în instantanee prezentate acum în premieră absolută, imagini inedite, inaccesibile publicului până în prezent.

Vernisajul va fi urmat de un alt moment important: lansarea volumului „ION CARAMITRU… la plecare”, de George Banu, apărut la Editura Muzeul Literaturii Române, 2022.

În prima seară a FNT sunt oferite publicului șase spectacole. Iată câteva repere ale acestora (în ordine cronologică):

  

Millennial History

(producător: Resonate Productions, Olanda)

Regia și dramaturgia: Catinca Drăgănescu

Un spectacol care deschide și seria producțiilor invitate din străinătate în FNT. Un performance complex, conceput și creat de jurnalista Andrea Voets, care a invitat-o pe regizoarea Catinca Drăgănescu să realizeze un spectacol-concert în care publicului i se dă ocazia să retrăiască momente de impact din istoria recentă prin ochii generației milenialilor, prezenți la întâmplări. Filtrele protagoniștilor spectacolului ne arată o cale de a construi o nouă istorie, spre a trăi o viață intensă: calea voinței de a lupta unul pentru celălalt, cu dragoste și grijă.

Premiera „Millenial History” a avut loc în 28 mai 2022, la De Balie (Amsterdam) – cel mai important spațiu de prezentare pentru arte contemporane, politică și cultură din Țările de Jos.

Spectacol în limba engleză cu traducere în limba română

Reprezentații – la orele 17.00 și 20.00, Teatrul Excelsior, Sala „Ion Lucian”

  

Instituția

(producător: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – Facultatea de Teatru)

Regia și scenografia: Florin Liță

Un spectacol invitat în FNT în secțiunea dedicată producțiilor Facultăților de Teatru.

Acest spectacol este realizat pe modelul ’devised theater and performance’ și a apărut în urma participării mele și a colegilor mei, în regim de voluntariat, în cadrul parteneriatului stabilit între UNATC București și ONG-ul S.O.S Satele Copiilor. Un spectacol neconvențional, în care am cules și transpus poveștile copiilor instituționalizați pentru a le face auzite publicului. Oare copiii instituționalizați care nu își cunosc părinții pe cine dau vina atunci când li se întâmplă ceva nefericit în viața lor? Tu ai acest DAR sub umbrela căruia îți justifici și scuzi acțiunile. Ce triști am devenit, folosindu-ne de scuze și de învinovățiri…” – Florin Liță

Ora 17.00 Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Mică

INTRAREA LIBERĂ în limita locurilor disponibile

„câine cu om. câine fără om”

(producător:Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova)

Un spectacol conceput și realizat de Radu Afrim, despre care regizorul mărturisea, la premiera craioveană din 7 octombrie 2021:

Improvizația din debutul spectacolului care arată transformarea lor, a protagoniștilor în câini, arată clar pe ce ne-am bazat: pe ce are câinele mai uman. Dar am arătat și celălalt aspect: ce are omul mai animalic în el… Cred că acest spectacol funcționează, pentru că, fără să fie vreun Shakespeare, vorbește despre  toate sentimentele. Despre toate stările prieteniei, trădării, sacrificiului… Despre moarte, despre extreme: cădere, speranță, determinare, motivație… Este despre toate acestea, fără să-mi fi propus neapărat să fac asta… S-a întâmplat. O privire poate să vorbească despre toate aceste lucruri, și stări, și trăiri. Și sunt absolut sigur că nu e nevoie să ai câini reali în scenă pentru a convinge oamenii că s-a trecut într-un alt regn, cu piele și suflet cu tot…” – Radu Afrim

 Ora 18.00 Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Sala Studio

   

Waste!

(producător: Schauspiel Stuttgart – Germania)

Conceptul și regia: Gianina Cărbunariu

Ardem gunoiul şi gata, am scăpat de el?” Spectacolul „Waste!”, creat de Gianina Cărbunariu pentru teatrul din Stuttgart tematizează aparenta poveste de succes a afacerilor ilegale cu deșeuri care ajung în România şi consecinţele ecologice. „La capătul Europei, în mici sate din România, fabrici germane (și nu numai) ard munți de gunoi veniți din Occident și îi transformă în ciment pentru a construi, desigur, o lume mai bună. Se zice că aerul e atât de pur în aceste zone încât directorii executivi ai companiei decid să amplaseze voliere de păuni în incintă, iar peștii din râurile și iazurile din jur au început să zboare și asta nu neapărat din cauza concentrației nepermis de mari de amoniac din apă, așa cum spun gurile rele, ci, evident, de bucurie. Sunt tot felul de scenarii, ăsta e doar unul dintre ele...”

Premiera spectacolului „Waste!” a avut loc în 17 martie 2022 pe scena Teatrului de Stat din Stuttgart

Spectacol în limba germană cu traducere în limbile română și engleză

Ora 19.00 Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu” (Icoanei)

 „Dragoste și alte crime”

(Producător: Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe)

Regia: Theodor-Cristian Popescu

Dragoste şi alte crime” este povestea unei zile: ziua cea mare a unei femei rătăcite printre gangsteri şi printre betoanele unui cartier balcanic dintr-o zonă marginală a Belgradului. O zi în care ea se hotărăşte să fugă, să înceapă o nouă viaţă. O poveste amară, bizară, zurlie şi plină de melancolie, cu complicatii si rasturnari de situatie de tip balcanic. E un spectacol pe care Theodor-Cristian Popescu l-a realizat dupa scenariul filmului sarbesc omonim realizat in 2008 de Stefan Arsenijević. „Rezultatul este un hibrid foarte ciudat. In care majoritatea indicatiilor specifice unui scenariu cinematografic sunt transformate in ganduri rostite ale personajelor, vorbind despre ei la persoana a treia. Adica actorii trebuie sa joace intr-un dublu fel: intra in actiune, dar in acelasi timp se opresc din ce fac si devin observatori/ povestitori/ comentatori ai proriilor conjuncturi. Un hibrid extrem de interesant, foarte poetic, in care gandurile devin acum actiunea principala, in timp ce actiunea exterioara devine secundara…” – Theodor-Cristian Popescu

Spectacol în limba maghiară cu traducere în limba română

Ora 21.00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Pictură

„Koulounisation”

(Producător: Habemus papam, Cora-Line Lefèvre, Julien Sigard – Belgia)

Conceptul și interpretarea: Salim Djaferi

Un performance unic, care se constituie într-o anchetă documentară asupra limbajului colonizării. Acest spectacol pleacă de la o revelație a autorului: limbajul și cuvintele au fost uneori arma și muniția unei lupte pe cât de nedrepte, pe atât de inegale. Cum se numește războiul din Algeria? Cum se spune „colonizare” în arabă? Cum se naște limbajul? Cum ne fabricăm istoria, politica sau lumea în care trăim? Autor și interpret, Salim Djaferi investighează, încarcă și descarcă repertoriul de cuvinte ale colonialismului pe care îl compune cu alte narațiuni, cu alte cuvinte, ale sale.

 Spectacol în limba franceză cu traducere în limbile engleză și română

Ora 22:00 – Teatrul Odeon, Sala Studio

  

Vă așteptăm în Festival!