class="">Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen (expoziție de scenografie)

Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen (expoziție de scenografie)

VERNISAJ: 6 noiembrie | 16:00 – ARCUB, Sala Cafenea, Sala Arcelor și Sala Librărie
și lansarea volumului Helmut Stürmer. Scenografii III

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi lighting designer. Evenimentul face parte din programul ediţiei din acest an a Festivalului Naţional de Teatru şi este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în calitate de coorganizator al FNT #32.

CUMPĂRĂ BILETE

[same_day_events_link]

De: Helmut Stürmer
Producători: Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, UNITER / FNT

Personalitățile care vor prezenta expoziția sunt: Marina Constantinescu și Adrian Damian

Informații privind vizitarea expoziției:
Perioada: 5 – 29 noiembrie 2022
Marți – Duminică: 12.00 – 20.00
În zilele de luni expoziția este închisă

Biletele pot fi achiziţionate online de pe www.arcub.ro şi www.bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).
Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Publicul poate descoperi o latură a creaţiei lui Helmut Stürmer mai puţin cunoscută, lucrări de pictură şi grafică create în timpul pandemiei, dar şi lucrări independente de scenografie.

Expoziţia cuprinde o serie de peste 50 de creații, de la machete de spectacole, obiecte şi decoruri scenografice, la piese rare de colecție, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de lucrări ce fac parte din colecţia personală a artistului.

„Expoziţia urmează, mai ales, drumul creației unui decor de operă sau teatru de la prima idee, prima schiţă, la machetă şi până la decorul finit pe scenă. În paralel, este arătat şi drumul creației unui costum, de la desen la realizarea concretă şi până la imaginea finală a personajului pe scenă.” (Helmut Stürmer)

Cu ocazia vernisajului expoziției se va lansa și Volumul Helmut Stürmer. Scenografii III.

„La realizarea lui au contribuit Institutul Cultural Român din Berlin, ARCUB și Uniunea Teatrală din România, în colaborare cu Festivalul Național de Teatru. Mulțumirile mele se adresează tuturor celor care au contribuit. Fară aceste contribuții apariția Volumului III Scenografii nu ar fi fost posibilă. Acest volum este, în parte, și catalogul expoziției. O bună parte din lucrările expuse se regăsesc în acest volum. Expoziția încearcă să descrie drumul scenografului de la primele schițe la machetă și apoi la decorul finit pe scenă. Pe lângă imaginile ce țin de scenografie, sunt expuse și lucrări de grafică și pictură liberă, create în timpul pandemiei, intitulate Pareidolii”. (Helmut Stürmer)

LISTA LUI HETI

Scara de metal. Zidul de metal. Puntea de metal. Plafonul cu pătrate luminoase. Plafonul cu dreptunghiuri luminoase. Micile falusuri înaripate. Statuia care se îneacă în nisip. Soba cu dinți care se uită urît. Bătrînii îndrăgostiți ai lui Scarlatti. Diavolii cu furtune în loc de nas. Plasa de sîrmă. Zîna unsă cu smoală. Zîna curățată de smoală. Ochelarii de pe vîrful nasului. Sultanul cu creștet auriu și vizirul fără cap.

Ursul rusesc. Scaunul Thonet. Scăunelul din bețe de chibrit. Piramida de scaune. Peștele pe grătar. Egon Schiele. Marele falus pe roți. Masca din Hawai (???) cu toate surorile ei. O căsuță roșie din Bretagne. Făina care curge din perete. Planeta neagră. Planeta albă. Pianul fermecat. Caspar David Friedrich. Perucile cu corăbii, maimuțe și papagali. Turnul lui Babel. Balaurul cu roți care vinde CD-uri și scuipă lîna. Citroënul roșu. Palmierul cu degete de mort. Borcanele cu murături. Canapeaua cu mîini și picioare. Firul păianjenului. Cele două rînduri de chiuvete. Capetele tăiate și aruncate în baltă. Căluțul de lemn. Valizele. Bodypainting. Insula lui Böklin. Ventilatorul negru. Elisabeta Întîia a Angliei. Acvariul cu vultur. Leda cu două ouă. Cercul de foc. Etc. Etc. Etc… (Silviu Purcărete, Aprilie 2017).

Extras din album.