class="">Robert Lepage/ Ex Machina – Revoluții în spațiul teatral

Robert Lepage/ Ex Machina – Revoluții în spațiul teatral

de James Reynolds
Editura Universitaria – Craiova, 2022

Data lansării: duminica 6 noiembrie, ora: 16.00
Participă: Emil Boroghină – Carmen Stanciu – teatrolog

CUMPĂRĂ BILETE

[same_day_events_link]

Întrebat fiind cândva la ce s-a gândit atunci când a fondat compania Ex Machina, demult devenită celebră, cu aprecieri la superlativ, Lepage declara: „Am vrut să creez un teatru care să nu se bazeze doar pe text. Pentru mine textul este la fel de important ca și componenta video, ca scenografia sau muzica, iar, acolo unde se impune, ca și coregrafia”.

„Revoluțiile” din titlul acestui studiu exhaustiv se referă la prima vedere la impactul imens pe care Robert Lepage l-a avut asupra culturii internaționale de teatru prin lucrările pe care le-a produs cu echipa sa de designeri, scenografi, arhitecți, manageri de proiect, dramaturgi, interpreți și tehnicieni pe care i-a adunat în compania sa din Quebec City, Ex Machina… Observațiile personale ale lui Reynolds despre Lepage în timpul repetițiilor sunt detaliate și revelatoare.
Theatre Journal

Reynolds împletește narațiunea și reflecția personală cu un discurs mai distanțat care, la fel ca actorul scenografic al lui Lepage, se mișcă precum un aparat de fotografiat, facand close-up pe spectacolele și repetițiile la care a asistat în persoană și folosind un cadru mai larg atunci când discută despre evenimente pe care de fapt nu le-a văzut personal. Discuțiile lui Reynolds despre spectacole și aranjamentele instituționale complexe care le-au făcut posibile sunt erudite și perceptive.
Alan Filewod