class="">Teatru de Federico García Lorca

Teatru de Federico García Lorca

Antologie de Ioana Anghel
Fundația Culturală „Camil Petrescu”, 2022

Data lansării: duminică 13 noiembrie, ora: 11.15
Prezintă: Ioana Anghel – traducătoare

Unde poate fi achiziționată: comanda prin mail: [email protected] sau pe https://teatrul-azi.ro/

Preț: 65,00 ron

Apasă aici pentru a comanda cartea

[same_day_events_link]

Volumul conține patru texte dramatice: Nunta însângerată (1933), Yerma (1934) și Casa Bernardei Alba (1936), toate trei formând Trilogia rurală, și Publicul (1930).

O mireasă își abandonează nunta, o femeie tânără nu reușește să rămână însărcinată, o văduvă ce le impune celor cinci fiice un doliu riguros. Femeile din aceste drame rurale caută, la lumina lunii, un drum în ținutul arid al căsătoriei, al maternității și al văduviei, dar nu află decât violență, singurătate, tăcere și moarte.
Trilogia rurală reprezintă una dintre cele mai importante creații ale literaturii spaniole.

Scrisă în jurul anului 1930, dar având premiera abia 56 de ani mai târziu, piesa de teatru Publicul e considerată una dintre cele mai importante ale secolului XX. Publicul vorbește despre teatru și vorbește despre dorință, printr-un joc al măștilor, în care ficțiunea și realitatea se suprapun, în care identitățile sunt în continuă metamorfoză, în căutarea constantă a autenticii, onestității și libertății.

Creația și existența lui Federico García Lorca s-au transformat, încă din timpul vieții lui, dar mai ales după moarte, în simbol și mit totodată. Negăsirea trupului său, îngropat în urma execuției într-o groapă comună, are o valoare de simbol extrem de puternică în Spania. Și, extrapolând, în toate colțurile Europei în care războaiele și revoluțiile secolului XX au lăsat în urmă crime și gropi comune.

La mai bine de 85 de ani de la executarea lui, fronturile pe care Federico García Lorca a luptat în scurta lui viață, au rămas deschise.