class="">Tegument

Tegument

de Radu Dinulescu
Editura Creator, 2022

Data lansării: duminică 6 noiembrie, ora: 15.30
Participă: Doru Mareș – critic de teatru, Claudia Motea – actriță

Preț: 40,00 ron

Apasă aici pentru a comanda cartea

[same_day_events_link]

Tegument „Un OZN literar” cum l-a calificat Matei Vișniec” este un roman cu adresabilitate universală, care se lasă greu din mână, până la ultima pagină.
Așa cum tegumentul are trei straturi diferite și romanul are trei niveluri de comunicare diferite.

În primul rând a existat un scenariu de film, cu o poveste… să spunem aproape polițistă dar și cu iz pronunțat de „since fiction” O poveste despre sinergia dintre artă, informatică și medicină și care se petrece în America, având în centru două personaje:

• Eva din Transylvania
• Peter din Pensylvania

Destinul lor devine tragic la întâlnirea lor cu mafia din medicină și piața artei.

Scenariul, am putea spune dermul tegumentului este scris cu violet și are forma tradițională a redactării unui scenariu literar.

Al doilea strat care corespunde, să spunem hipodermului și descrie avatarurile scenaristului care încearcă să-și plaseze opera în dorința, perfect normală, de a-și vedea povestea produsă și expusă pe „marele ecran”. Dar demersul lui este amânat, blocat, aneantizat de tot ce poate exista, ca forță antagonică în viața de zi cu zi și în natură: lipsa relațiilor, lipsa banilor din cauza crizei, boala din cauza epidemiei și apropierea de moarte datorită unui incendiu din spital.

Aparent fără legătură cele două niveluri se intersectează până la punctul dement în care personaje din film apar, în mod virtual, în realitatea autorului.

Al treilea strat epidermul este reprezentat în roman ca un contact direct al autorului cu cititorii lui prin intermediul unor pasaje scrise cu caracter italic. Acest contact direct permite explicarea unor figuri de stil diferite pentru modul de redactare al unui roman sau al unui scenariu… și care ajută mult la înțelegerea configurării textului.