class="">Trilogia Sensibilă

Trilogia Sensibilă

de Bogdan Georgescu
Editura Black Button, 2022

Data lansării: sâmbătă 12 noiembrie, ora: 15.00
Prezintă: Mihaela Michailov – critic de teatru, dramaturg, Elena Marcu, Anca Dumitrescu – editoare

Unde poate fi achiziționată: https://blackbutton.ro/ și în rețeaua Cărturești

Preț: 11,20 ron

Apasă aici pentru a comanda cartea

[same_day_events_link]

Uneori e complicat să te așezi cu totul în propria minte, să faci curat, să vezi limpede unde stai și încotro te îndrepți, să îndosariezi, să despachetezi, să ordonezi, să accepți sau să repudiezi, să renunți sau să insiști, să-ți amintești sau să uiți. Uneori pare mai simplu să locuiești într-o altă minte, o minte ca a ta, o minte în care să vezi cum se trece prin toate astea și la ce se ajunge, nu ca un proces de studiu mimetic, nu mereu antropologic, nu mereu sociologic, nu mereu psihologic, ci ca o expunere la umanitatea pe care o dorești accesată, acceptată și asumată, la umanitatea firească pe care o vrei înțeleasă de tine și de ceilalți, pe care vrei să o simți în creier și în carne deopotrivă, pe care o poți rosti și manifesta din creier și din carne deopotrivă.

Bogdan Georgescu deschide, cumva, genul acesta de spații în genul acesta de minți, unde măcar pentru o vreme, preț de un spectacol, preț de o lectură, simți că ți se face loc să te așezi în mintea cuiva fără să incomodezi, fără să perturbi, un cadru la care participi doar cu permisiunea posesorului. Iar în aceste texte ni se îngăduie o astfel de permisiune.

Am putea vorbi separat despre The Protocols, despre Rafina și despre Amortals, am putea vorbi despre fiecare dintre aceste piese de teatru pe care le veți găsi în această carte, am putea vorbi și despre fiecare dintre cele trei spectacole care s-au pus în scenă și la care sperăm că ați mers sau că veți merge. Dar asta nu e o notă editorială tipică. Așa cum nici aceste texte nu sunt încadrabile în vreun câmp lexical predefinit, normatizat, rigid. Fiecare text e o pulsație de intimitate, cu mize diferite, cu încărcături diferite, cu zone de vulnerabilitate și vulnerabilizare diferite, cu mult spațiu și oxigen pentru ceilalți, atunci când ceilalți sunt aproape, atunci când ceilalți sunt ca tine, atunci când ceilalți oferă spațiul pe care l-au primit cândva, atunci când te poți cuibări în mintea lor, la fel de în siguranță cum te poți cuibări în propria ta minte. În redacție, am trăit o vreme în aceste texte, în aceste minți și ne-am întors apoi în propriile gânduri cu ceva în plus.

Trilogia Sensibilă este un proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.