class="">Un om sub semnul întrebărilor

Un om sub semnul întrebărilor

de Eugène Ionesco
Editura Nemira, 2022

Data lansării: sâmbătă 12 noiembrie, ora: 13.30
Participă: Doru Mareș – critic de teatru, traducător

Preț: 69.99 ron

Apasă aici pentru a comanda cartea

[same_day_events_link]

„Nimic nu mă descurajează, nici măcar descurajarea.”
În acest ton se deschide volumul de eseuri al lui Eugène Ionesco, care, mai actual ca oricând, ne propune o radiografie a societății de azi, vorbindu-ne despre măreția și decăderea omului.

„Dacă oamenii nu și-ar fi dorit să se distrugă, totul s-ar fi putut aranja. Nu ar fi existat o exploatare a omului de către om. Nu ar fi existat genocide. De ce stau astfel lucrurile? «De ce nu ne iubim?», se întreba în lucida lui naivitate Idiotul lui Dostoievski. De ce să nu ne iubim sau, cel puțin, de ce să nu ne fim indiferenți unii altora? «Aventura umană a durat prea mult», îmi spunea un prieten, nefericit de nefericirea oamenilor, «trebuie s-o încheiem».“ (Eugène Ionesco)

Prin textele sale, Eugène Ionesco ne pune față în față cu disperarea universală, cu absența unui scop precis, cu prezența incontestabilă a demonilor, cu declinul Occidentului cuprins de confuzie.

Treptat, analiza politică dispare, iar în locul ei apar amintirile despre copilărie, visele, fantasmele. Cu o sinceritate tulburătoare, Ionesco ne invită în intimitatea angoasei care l-a însoțit mereu, surprinzând totodată, prin forța inocenței, uimirea și emoția eternului copil.