
În jurul creației și al creatorului au existat dintotdeauna polemici, mai mult sau mai puțin cordiale. Dar este firesc, pentru că actul creator implică o personalitate artistică, implică inspirație, cercetare, gânduri, amintiri, emoții, frustrări…. Este un complex de energii.
3 noiembrie 2023 FNT în presă
Straturi. Teatru creat pe baza unui text dramaturgic: Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare. Teatrul regizoarei. Teatrul actrițelor și actorilor (cum ar vrea ei, fiecare dintre ei, să arate spectacolul dacă n-ar fi voința regizoarei). Teatrul personalului tehnic (cum ar vrea ei, fiecare dintre ei, să arate spectacolul dacă n-ar fi voința regizoarei, a actrițelor și a actorilor). Teatrul spectatorilor (cum ar vrea ei, fiecare dintre ei, să arate spectacolul dacă tot au dat banii pe bilet). Straturi. Teatru în litera și spiritul textului (secol 16). Teatru în spiritul Teatrului (Fellner & Helmer au inaugurat Naționalul clujean în 1906, Grigore Cerchez Odeonul în 1911). Teatru în aerul nopților de 2023.
Teatrul este, la rându-i, un act creator, pornind de la text, la punere în scenă, până la interpretare, care îl invită pe cel căruia îi este destinat – spectatorul, să îl simtă, să îl analizeze, să reacționeze. Teatrul de azi, teatrul contemporan, nu mai este teatrul care a fost ieri? Sau textul, care a fost scris acum sute de ani, ca să stârnească interesul trebuie prezentat altfel? Clasic sau modern? Sunt acum atât de multe manifestări teatrale, care, cu siguranță, își găsesc un public, al lor, cu care empatizează. Așadar, totul este posibil. Și toată lumea are loc, teoretic, nu-i așa? Scorpia neîmblânzită, spectacolul Letei Popescu din FNT 33, a suscitat, cu siguranță, spiritul spectatorului. În maniera-i atât de personală, vădit creatoare, Leta Popescu construiește și deconstruiește actul teatral. E mai mult decât teatru în teatru. E un perpetuum mobile, care te prinde în angrenajul său, simplu și complicat în același timp. (Cristina Smadea, Teatrul – Scorpia neîmblânzită la FNT, 2023)
Citiți integral pe LiterNet.ro