class="">Hora preferințelor sau cum să citești printre rînduri un Festival cu mai multe capete (Mirella Patureau, Observator Cultural)

Hora preferințelor sau cum să citești printre rînduri un Festival cu mai multe capete (Mirella Patureau, Observator Cultural)

La cea de-a 33-a ediție a sa, Festivalul Național de Teatru afișează, dincolo de declarațiile de principiu, o încrengătură complexă de direcții și ambiții, sub o dublă exigență: cea a laboratorului și cea a sensibilului, paradoxal, într-o lume mai mult ca niciodată insensibilă și dură. Tema laboratorului mi se pare cea mai eficace, deși vag tautologică, căci orice nou spectacol este o cercetare. Aici, trec peste cîteva nedumeriri sau neîmpliniri din viața acestui festival ajuns la maturitate. Ambiția sa cea mai importantă rămîne, fără îndoială, aceea de a răspunde întrebărilor pe care ni le pune sau cu care ne provoacă actualitatea. Mai puțin decît o serie de cronici, sînt aici cîteva constatări despre ce ne poate spune teatrul astăzi.

13 noiembrie 2023  FNT în presă

Festivalul s-a deschis abrupt, aproape violent, cu spectacolul lui Tiago Rodrigues, Catarina și frumusețea de a ucide fasciști, și care mai peste tot în Europa a divizat publicul, dar mai ales l-a implicat, l-a invitat să ia o poziție. Din acest motiv, spectacolul, în climatul politic actual din România (ca și din restul Europei), a fost o deschidere necesară. Nu fac aici o cronică, sînt chiar rezervată la ideea participării spontane a sălii, spectacolul avea nevoie, trăiește din această înfruntare, dar, dincolo de emoția provocării, nu știu în ce măsură ecoul său a depășit sala de teatru sau în ce măsură a avut ecouri mai departe de acest eveniment festivalier, într-o lume scăldată în valuri de ură, în care mulți nu au nevoie de îndemnuri de pe scenă pentru a trece la măcel. 

Citiți integral în Observator Cultural